alkohole

Alkohol jest substancją psychoaktywną o działaniu narkotycznym, wpływającą na ośrodkowy układ nerwowy, wywołując odurzenie, oraz powodując zmianę myślenia, nastroju i zachowania – alkohol uspokaja i odpręża, oraz poprawia nastrój, samopoczucie i samoocenę, czyli najogólniej mówiąc, dostarcza przyjemnych doznań. Dzięki swoim właściwościom odurzającym i smakowym, alkohol jest niezwykle popularny na całym świecie i to od tysięcy lat – jest jedną z najstarszych używek na świecie. Pomimo swojej szkodliwości (oczywiście w nadmiarze), alkohol jest powszechnie aprobowany i wyjątkowo łatwo dostępny (w odróżnieniu od innych używek) – o niezwykłej szkodliwości nadmiernego spożywania alkoholu najlepiej przemawia fakt, że z jego powodu umiera co roku ponad 12 razy więcej osób (około 3 000 000 na całym świecie), niż z powodu stosowania narkotyków (około 250 000).


Należy jednak zaznaczyć, że alkohol spożywany w zalecanych ilościach nie tylko nie szkodzi zdrowiu, ale wręcz mu służy – niestety, zdecydowana większość osób pije go w ilościach znacznie przekraczających zalecane normy. Prawda jest taka, że większość osób nadużywających alkoholu to nie nałogowcy (osoby uzależnione), a przeciętni konsumenci, którym wydaję się, że piją w umiarkowany sposób, choć tak nie jest, co oczywiście wynika z niewiedzy – należy wiedzieć, że maksymalna dzienna dawka alkoholu znajduje się już w butelce piwa lub kieliszku wina lub kieliszku wódki (zatem dwa piwa dziennie to już dwukrotne przekroczenie zalecanej normy).


Jak powstaje alkohol? Alkohol powstaje w procesie fermentacji węglowodanów, obecnych w ziarnach zbóż, owocach i warzywach, oraz miodzie (proces ten przebiega z udziałem drożdży) – w wyniku tego procesu powstaje etanol, a po wymieszaniu z wodą i innymi składnikami, powstają poszczególne rodzaje alkoholi, głównie piwa, wina i wódki.


Wpływ alkoholu na zdrowie

Długotrwały wpływ alkoholu na organizm był tematem wielu badań, które wykazały zarówno pozytywne, jak i negatywne skutki picia napojów alkoholowych – oczywiście w zależności od ilości i częstotliwości picia, a także rodzaju alkoholu. Uzyskane przez naukowców wyniki badań jednoznacznie wykazują, że alkohol spożywany regularnie i w nadmiarze ma zgubne skutki dla organizmu, natomiast spożywany w zalecanych ilościach ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie – z kolei spożywany jedynie od czasu do czasu i w kontrolowanych ilościach ma obojętny wpływ na organizm (nie wpływa ani pozytywnie, ani negatywnie).


Pozytywny wpływ alkoholu na zdrowie

Udowodniono, że osoby pijące alkohol regularnie i w zalecanych ilościach (czyli codziennie w niewielkich dawkach), są zdrowsze od abstynentów i osób nadużywających alkohol – wpływ alkoholu na organizm jest zatem uzależniony od jego ilości. Według badań, osoby pijące alkohol w zalecanych ilościach, rzadziej chorują m.in. na choroby serca i cukrzycę, oraz reumatoidalne zapalenie stawów, są także w mniejszym stopniu narażeni na chorobę Alzheimera, a ponadto lepiej radzą sobie ze stresem i są w mniejszym stopniu narażeni na depresję.


Osoby pijące alkohol w zalecanych ilościach, mają przede wszystkim wyższy poziom „dobrego” cholesterolu (HDL), który neutralizuje w wątrobie nadmiar tłuszczu i zmniejsza stężenie „złego” cholesterolu (LDL), oraz uniemożliwia tworzenie się blaszek miażdżycowych, w efekcie znacznie zmniejszając ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, szczególnie nadciśnienie tętnicze krwi, miażdżycę, oraz chorobą wieńcową, a ponadto zwiększając szanse przeżycia w razie zawału – udowodniono, że ryzyko zgonu na skutek chorób układu krążenia (np. zawału serca lub udaru mózgu), obniża się u osób pijących alkohol w zalecanych ilościach o około 40 proc.


Wpływ alkoholu na zdrowie, oprócz ilości uzależniony jest także od rodzaju spożywanego alkoholu – najzdrowsze jest oczywiście czerwone wino i niepasteryzowane piwo, a najbardziej szkodliwa wódka i inne napoje wysokoprocentowe.

Pozytywny wpływ alkoholu na zdrowie – wino

Słynny grecki myśliciel Plutarchos głosił, że „wino jest najszlachetniejsze wśród napojów, najsmaczniejsze wśród lekarstw i najprzyjemniejsze wśród pokarmów” – miał on oczywiście całkowitą rację, wino jest bowiem nie tylko wyjątkowo smaczne i aromatyczne, ale i bardzo zdrowe. Wino jest przede wszystkim bogate w cenne dla organizmu przeciwutleniacze, chroniące organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników – przeciwutleniacze i inne substancje obecne w winie, pozytywnie wpływają na zdrowie i zapobiegają wielu chorobom, szczególnie nowotworom, oraz chorobom serca i układu krążenia, a także opóźniają procesy starzenia się organizmu, szczególnie skóry. Z właściwości zdrowotnych słynie szczególnie wino czerwone wytrawne – najlepiej, aby pochodziło z małej winnicy i zostało wytworzone tradycyjnymi metodami.


Spośród zawartych w winie przeciwutleniaczy, na szczególną uwagę zasługują polifenole, a konkretnie flawonoidy, których czerwone wino jest jednym z najbogatszych źródłem na świecie. Flawonoidy wykazują wyjątkowo korzystny wpływ na organizm człowieka, chroniąc przed wieloma groźnymi dla zdrowia i życia chorobami, przede wszystkim przed nowotworami przewodu pokarmowego i płuc (pełnią głównie rolę profilaktyczną), oraz miażdżycą (poprzez obniżenie poziomu „złego” cholesterolu), a tym samym przed zawałem serca i udarem mózgu – flawonoidy chronią także przed szkodliwym wpływem promieniowania UV na skórę i oczy, chroniąc przed chorobami oczu (głównie degeneracją plamki żółtej i tzw. kurzą ślepotą), oraz zapobiegając starzeniu się skóry, pozwalając na dłużej zachować młodość. Ponadto, flawonoidy wzmacniają odporność, zapobiegając przeziębieniom, grypie i innym infekcjom, oraz uszczelniają naczynia krwionośne, chroniąc je przed uszkodzeniami, oraz atakiem wirusów i bakterii.


Oprócz przeciwutleniaczy, wino zawiera garbniki, kwasy organiczne, witaminy z grupy B, oraz magnez, potas, wapń i żelazo.


Pomimo wielu leczniczych i prozdrowotnych właściwości, należy pamiętać, że wino zawiera spore ilości alkoholu, a zatem należy je pić w rozsądnych ilościach – w zupełności wystarczy kieliszek dziennie – taka ilość wina pobudzi trawienie, oraz zapewni lepsze krążenie i ochroni serce.


Pozytywny wpływ alkoholu na zdrowie – piwo

Lekarze i naukowcy są zgodni, że piwo jest jednym z najlepszych znanych człowiekowi napoi – ma właściwości zdrowotne i lecznicze, a jednocześnie orzeźwia i świetnie smakuje. Piwo to dobre źródło przeciwutleniaczy i witamin z grupy B, oraz naturalnego antybiotyku, który wspomaga układ odpornościowy – według badań, piwo m.in. obniża poziom cukru we krwi i pobudza wydzielanie soków żołądkowych, oraz znacznie zmniejsza ryzyko zawału i innych chorób serca. Szczególną uwagę warto zwrócić na piwo niepasteryzowane, bogate w tzw. dobre bakterie, których żywe kultury poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego. Zaleca się pić nie więcej, niż jedno piwo dziennie (500 ml) – większe ilości znacznie zmniejszają pozytywny wpływ piwa na zdrowie, oraz mogą prowadzić do nadwagi, a w dłuższym okresie czasu do uzależnienia.


Choć piwo jest często obarczane winą za rosnący brzuch, to samo w sobie nie jest zbyt kaloryczne (oczywiście jedno, a nie dwa, czy nawet więcej) – często przyczyną nadwagi u mężczyzn jest nadmierne spożycie piwa (dwa piwa to nawet 600 kcal), połączone z nadmiernym spożyciem kalorycznych dodatków do piwa, takich jak chipsy, krakersy, czy solone orzeszki ziemne.

na następnych stronach m.in. "negatywny wpływ alkoholu na zdrowie", "zalecane spożycie alkoholu", "alkohol, a odchudzanie – czyli kaloryczność alkoholu", "typowe efekty po spożyciu alkoholu", "efekty działania alkoholu w zależności od jego stężenia we krwi".

  • «

  • 1

  • 2
  • 3
  • »
  • © Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
    Wszelkie prawa zastrzeżone

    Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
    O nas – Współpraca
    Kontakt