herbaty

Herbata to najstarszy i zarazem najpopularniejszy napój świata, pity codziennie przez setki milionów osób na całym świecie – napar ten, przyrządzany z suszonych liści i pąków roślin, ceniony jest przede wszystkim za wyjątkowy smak i aromat, oraz prozdrowotne działanie (dzięki bogactwie przeciwutleniaczy), a także za właściwości orzeźwiające i pobudzające (dzięki teinie, odmianie kofeiny). Właściwości zdrowotne, smakowe i zapachowe herbaty zależą od wielu czynników, głównie od klimatu i regionu, w którym jest uprawiana, oraz sposobu jej przygotowywania, czyli poddania lub nie poddania liści herbaty procesowi fermentacji – w związku z tym, wyróżnia się kilka rodzajów herbat, z czego najbardziej znana i popularna jest herbata czarna i zielona. Pomimo wielu różnic pomiędzy poszczególnymi rodzajami herbat, wszystkie pochodzą z liści tej samej rośliny, a mianowicie z krzewu herbacianego, który dzieli się na dwa główne gatunki, na tzw. herbatę chińską i herbatę indyjską (to nazwy roślin, a nie herbat). Co ciekawe, herbata pochodzi pierwotnie z Chin, gdzie jest znana już od ponad 5 tysięcy lat – nie dziwi zatem, że Chiny są największym i najbardziej znanym producentem herbaty na świecie.


Zdrowotne właściwości herbaty

Właściwości zdrowotne herbat (tylko tych pochodzących z krzewu herbacianego) wynikają przede wszystkim z obecności flawonoidów, należących do przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed chorobami układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, oraz chorobami nowotworowymi, a także opóźniających proces starzenia się organizmu, a szczególnie skóry – flawonoidy wykazują także potencjalnie korzystne działanie antyalergiczne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Zdecydowanie najbogatszym źródłem flawonoidów spośród herbat jest herbata zielona – jest ona także jednym z najbogatszych źródeł flawonoidów na świecie, obok czerwonego wina i surowego kakao.


Flawonoidy wykazują wyjątkowo korzystny wpływ na organizm człowieka, chroniąc przed wieloma groźnymi dla zdrowia i życia chorobami, przede wszystkim przed nowotworami przewodu pokarmowego i płuc (pełnią głównie rolę profilaktyczną), oraz miażdżycą (poprzez obniżenie poziomu „złego” cholesterolu), a tym samym przed zawałem serca i udarem mózgu – flawonoidy chronią także przed szkodliwym wpływem promieniowania UV na skórę i oczy, chroniąc przed chorobami oczu (głównie degeneracją plamki żółtej i tzw. kurzą ślepotą), oraz zapobiegając starzeniu się skóry, pozwalają więc na dłużej zachować młodość. Ponadto, flawonoidy wzmacniają odporność, zapobiegając przeziębieniom, grypie i innym infekcjom, oraz uszczelniają naczynia krwionośne, chroniąc je przed uszkodzeniami, oraz atakiem wirusów i bakterii.

Rodzaje herbat

Wyróżnia się kilka rodzajów herbat, a mianowicie: herbatę białą, czarną, czerwoną, niebieską, zieloną i żółtą, oraz aromatyzowaną. Herbatami nazywane są także napary z różnych ziół (są to herbaty ziołowe, np. lipowa, miętowa, czy rumiankowa) i suszu owocowego (są to herbaty owocowe, np. z bzu czarnego, dzikiej róży, czy z malin), oraz napary z liści innych roślin, niż drzewo herbaciane, np. herbata yerba mate, przygotowywana z liści ostrokrzewu paragwajskiego.


Herbata biała

Herbata biała powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć i młodych listków specjalnej odmiany herbaty chińskiej, zbieranych wyłącznie wczesną wiosną – suszone są one metodą naturalną na słońcu, w wyniku czego praktycznie nie zachodzi fermentacja, dzięki czemu herbata ta ma delikatny, pozbawiony goryczy smak.


Herbata czarna

Najbardziej popularną odmianę herbaty uzyskuje się poprzez poddanie procesowi fermentacji liści herbaty zielonej – herbata czarna i zielona powstają z liści tej samej rośliny (drzewa herbacianego), zbieranych tym samym sposobem i w tym samym okresie czasu, jednak inaczej przebiega proces ich późniejszego przetwarzania – oprócz procesu suszenia zebranych liści, herbata czarna jest dodatkowo poddawana procesowi utleniania (fermentacji), natomiast herbata zielona nie, lub trwa on bardzo krótko. Długość procesu fermentacji decyduje o finalnych właściwościach herbaty, zarówno smakowych i zapachowych, jak i zdrowotnych – długi proces fermentacji powoduje przede wszystkim utratę części przeciwutleniaczy znajdujących się w nieprzetworzonych liściach, dlatego herbata czarna nie jest tak zdrowa, jak zielona. W celu uzyskania innego smaku, czarna herbata jest często mieszana z innymi roślinami, czego najlepszym przykładem jest popularna herbata Earl Grey, przygotowywana z czarnej herbaty zmieszanej z olejem z bergamoty.


Herbata czerwona (pu-erh)

W odróżnieniu od pozostałych herbat, herbata pu-erh, po procesie utleniania przechodzi dodatkowo proces post-fermentacji, w wyniku czego uzyskuje silny, gorzki smak i ciemny kolor – dzięki temu procesowi można ją przechowywać nawet do 50 lat, w odróżnieniu od innych herbat, które przechowuje się nie dłużej niż rok. Herbata pu-erh słynie ze swoich właściwości zdrowotnych, m.in. oczyszcza organizm, pomaga w spalaniu tłuszczu, reguluje poziom cholesterolu, oraz zmniejsza ryzyko nowotworów.


Herbata niebieska (oolong, ulung)

Jest to herbata półfermentowana, co znaczy, że liście herbaty poddawane są jedynie częściowej fermentacji, w odróżnieniu o innych herbat, które przechodzą utlenianie w całości lub wcale – w celu uzyskania unikalnego smaku i aromatu, herbata ulung poddana jest także kilku innym procesom, różnym w zależności od regionu w którym powstaje, dlatego poszczególne gatunki tej herbaty mają różny smak, aromat i barwę.


na następnych stronach m.in. "herbata zielona i żółta", "herbaty ziołowe", "herbaty owocowe", "herbata yerba mate".

  • «

  • 1

  • 2
  • »
  • © Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
    Wszelkie prawa zastrzeżone

    Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
    O nas – Współpraca
    Kontakt