• alkohole

    Alkohol – szkodzi, czy nie szkodzi? – wpływ picia na zdrowie fizyczne i psychiczne

    Dzięki swoim właściwościom odurzającym i smakowym, alkohol jest niezwykle popularny na całym świecie i to od tysięcy lat. Niestety, spożywany regularnie i w nadmiarze, ma zgubne skutki dla organizmu, często śmiertelne – jednak spożywany w zalecanych ilościach nie tylko nie szkodzi zdrowiu, ale wręcz mu służy. W jakich ilościach zaczyna szkodzić? Który z alkoholi jest najzdrowszy?

  • awokado

    Awokado – jeden z najzdrowszych owoców na świecie

    Ten superowoc jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, w tym błonnika i zdrowych tłuszczy, oraz prawie wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Ze względu na wysoką zawartość cennych składników odżywczych, awokado uważane jest za jeden z najzdrowszych owoców na świecie i najbardziej skuteczny na świecie naturalny środek wzmacniający serce i układ krążenia.

  • chipsy

    Chipsy – czyli trutka na ludzi – jak bardzo szkodzą zdrowiu?

    Te chrupiące i niebywale kaloryczne przekąski, smażone na głębokim tłuszczu i posypywane ogromnymi ilościami soli, sieją prawdziwe spustoszenie w organizmie. Choć chipsy to nie arszenik i jedna paczka nikogo nie zabije, to warto wiedzieć, że regularne spożywanie tej niezdrowej przekąski to prosta droga do zrujnowania sobie zdrowia.

  • coca-cola

    Coca-Cola – czyli bomba cukrowa – czy naprawdę jest tak szkodliwa?

    Coca-Cola jest najbardziej znanym i najchętniej pitym napojem na świecie, oraz jedną z najbardziej popularnych i dochodowych marek – pomimo ciągłych doniesień na temat szkodliwości jej picia. Dzięki wysokiej zawartości szkodliwych dodatków, napoje typu cola oskarżane są o powodowanie otyłości i przyczynianie się do powstawania nowotworów – ile jest w tym prawdy?

  • czosnek

    Czosnek – naturalny i wyjątkowo skuteczny antybiotyk

    Czosnek, wykorzystywany od wieków jako naturalny antybiotyk, ma znakomite właściwości wzmacniające odporność organizmu i wyjątkowo skuteczne działanie bakteriobójcze – potwierdzono, że ma największą skuteczność spośród wszystkich roślin leczniczych na świecie, a najnowsze badania sugerują, że jego skuteczność w niszczeniu bakterii przewyższa popularne antybiotyki.

  • fast-foody

    Fast-foody – czyli śmieci na talerzu

    Fast-foody mają znikomą wartość odżywczą, a jednocześnie są wyjątkowo kaloryczne i bogate w ogromne ilości szkodliwych dla organizmu składników, w dawkach wielokrotnie przekraczających bezpieczny dzienny limit – składniki te, czyli rafinowany cukier, sól, oraz tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, w nadmiarze przyczyniają się do nadwagi i otyłości, oraz wielu groźnych chorób.

  • gorzka czekolada

    Gorzka czekolada – zdrowie w słodkiej tabliczce

    W związku ze znikomą ilością cukru i innych szkodliwych substancji występujących w pozostałych czekoladach, oraz największym wśród czekolad bogactwem węglowodanów, magnezu, potasu i żelaza, specjaliści uważają gorzką czekoladę za najlepiej przyswajalne, skoncentrowane źródło energii – gorzka czekolada to także bogactwo zbawiennych dla zdrowia przeciwutleniaczy.

  • herbaty

    Herbata – sekrety najstarszego napoju świata

    Herbata to najstarszy i zarazem najpopularniejszy napój świata, pity codziennie przez setki milionów osób na całym świecie – ceniona jest przede wszystkim za wyjątkowy smak i aromat, oraz za właściwości orzeźwiające i pobudzające. Herbata ma jednak także właściwości prozdrowotne, które zawdzięcza bogactwu przeciwutleniaczy, mających bardzo korzystny wpływ na organizm.

  • jagody acai

    Jagody acai – super owoce z Amazonii

    Jagody te słyną z wyjątkowego bogactwa cennych składników, przeciwdziałających wielu różnym chorobom i powodujących mnóstwo pozytywnych efektów zdrowotnych – mają pozytywny wpływ na układ krwionośny i nerwowy, chronią przed nowotworami, opóźniają procesy starzenia się, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, oraz regulują w organizmie poziom cukrów i tłuszczów.

  • jagody goji

    Jagody goji – super owoce z Himalajów

    Jagody te są niezwykle bogate w składniki odżywcze, szczególnie w przeciwutleniacze, witaminy i minerały – bogactwo wartościowych substancji powoduje, że mają one wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne. Ze względu na właściwości opóźniające procesy starzenia się i zmniejszające ryzyko rozwinięcia się wielu chorób, jagody goji nazywane są owocami długowieczności.

  • jajka

    Jajka – doskonałe źródło zdrowych tłuszczy i pełnowartościowego białka

    Choć jajka oskarżane są o podnoszenie poziomu cholesterolu i szkodliwy wpływ na serce, to w rzeczywistości są wyjątkowo zdrowe. Jajka są bogate w najważniejsze składniki odżywcze, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, takie jak pełnowartościowe białko i zdrowe tłuszcze, oraz witaminy i minerały, a także przeciwutleniacze.

  • kawy

    Kawa – szkodzi, czy pomaga? – czyli wpływ kawy na organizm

    Kawa to obok herbaty najbardziej popularny napój świata, pity każdego ranka przez setki milionów osób – ceniona jest nie tylko za wybory smak i aromat, ale przede wszystkim za wyjątkowe właściwości pobudzające i poprawiające aktywność umysłową. Choć kawa jest oskarżana o szkodliwy wpływ na układ krwionośny, to w rzeczywistości jest nie tylko nieszkodliwa, ale i zdrowa.

  • kurkuma

    Kurkuma – coś więcej niż zwykła przyprawa

    Ten aromatyczny, złocisty proszek, będący jedną z podstawowych przypraw kuchennych w krajach Azji i Bliskiego Wschodu, ma niezwykłe właściwości lecznicze, pielęgnacyjne i smakowe. Kurkuma słynie przede wszystkim ze swoich właściwości antynowotworowych i powstrzymujących rozwój chorób demencyjnych (jak choroba Alzheimera).

  • łosoś

    Łosoś – niekwestionowany król ryb

    Dzięki wysokiej zawartości zdrowych tłuszczy, mnogości witamin i minerałów, oraz wyjątkowym wartościom odżywczym, łosoś uważany jest za jedną z najzdrowszych ryb na świecie. Lekarze i dietetycy są zgodni, że w związku z wyjątkowymi właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi ryb morskich (takich jak łosoś), należy je jeść najczęściej, jak to możliwe.

  • masło

    Masło czy margaryna? – czyli czym smarować

    Zwolennicy margaryny twierdzą, że skoro jest pozbawiona szkodliwych tłuszczy nasyconych, to jest zdrowsza od masła – zapominają jednak, że jest bogata w wyjątkowo szkodliwe tłuszcze trans, mające gorszy wpływ na organizm od tłuszczy nasyconych. Specjaliści twierdzą natomiast, że w rozsądnych ilościach oba produkty mają podobny, nieszkodliwy wpływ na organizm.

  • «

  • 1

  • 2
  • 3
  • »
  • © Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
    Wszelkie prawa zastrzeżone

    Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
    O nas – Współpraca
    Kontakt