awokado

Zaliczane do super żywności awokado, ze względu na wysoką zawartość cennych składników odżywczych, jest uważane za jeden z najzdrowszych owoców na świecie – ten superowoc jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, a przede wszystkim błonnika pokarmowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz prawie wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Dzięki dużej zawartości zdrowych tłuszczy, oraz różnorodności witamin i minerałów, awokado jest najbardziej skutecznym na świecie naturalnym środkiem wzmacniającym serce i układ krążenia, gdyż wyjątkowo skutecznie reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi – wspomaga ponadto pracę układu nerwowego, ma właściwości antynowotworowe, oraz reguluje poziom insuliny we krwi, chroniąc przez cukrzycą.


Awokado pochodzi z Meksyku, skąd powędrowało do krajów Ameryki Środkowej i Południowej. Natomiast do Europy dotarło na przełomie XV i XVI wieku jako dar od Azteków, który był przez nich uważany za afrodyzjak. Obecnie jest wykorzystywane nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce i medycynie.


Składniki i zdrowotne właściwości awokado

Awokado jest bogate w witaminy: A, z grupy B, C, E, K, PP (niacynę), kwas foliowy i pantotenowy, oraz minerały: cynk, fluor, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas i żelazo, a także w błonnik pokarmowy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Awokado jest najbardziej kalorycznym owocem na świecie, bowiem w 100 g tego owocu znajduje się aż 160 kcal – nie są to jednak puste kalorie, a wręcz przeciwnie, są pełne wartości odżywczych.


Kaloryczność awokado wiąże się z wyjątkowo wysoką (jak na owoc) zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie NNKT), w tym kwasów omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż wspomagają pracę układu krwionośnego i nerwowego, oraz mają właściwości antynowotworowe, a także przeciwdziałają wielu groźnym chorobom – są to jedne z najzdrowszych substancji występujących w żywności. Nienasycone kwasy tłuszczowe, poprzez regulację poziomu cholesterolu (obniżenie tego złego, a podwyższenie tego dobrego) i poziomu trójglicerydów we krwi, pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia, szczególnie miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca – obniżają także ciśnienie tętnicze krwi i zapobiegają zaburzeniom rytmu serca. Natomiast poprzez poprawienie ukrwienia mózgu, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, oraz hamują powstawanie zakrzepów w naczyniach mózgowych, chroniąc przed udarem mózgu.


Awokado jest także jednym z najbogatszych w błonnik pokarmowy owoców na świecie (7 g błonnika w 100 g owocu), który choć nie jest trawiony, ani wchłaniany przez układ pokarmowy i nie dostarcza żadnych składników odżywczych, to jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego układu pokarmowego i pośrednio dla zdrowia całego organizmu. Błonnik przechodząc przez układ pokarmowy, nie tylko usprawnia jego pracę, ale też usuwa z niego zbędne, niestrawione resztki pokarmowe, oraz oczyszcza organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji, a także pomaga zapobiegać zaparciom – uwalnia zatem organizm od nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych, przy okazji zapewniając dłuższe uczucie sytości, oraz ograniczając wchłanianie tłuszczu, a tym samym pomagając utrzymać prawidłową wagę.


Awokado chroni także przed wieloma innymi schorzeniami, m.in. chorobami oczu, chorobami zwyrodnieniowymi i reumatoidalnemu zapaleniu stawów – ma ponadto działanie przeciwzapalnie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i usprawnia metabolizm wątroby, a także zapobiega starzenia się organizmu. Jako, że miąższ awokado prawie nie zawiera cukrów prostych i ponadto reguluje poziom insuliny we krwi, jest szczególnie polecany diabetykom.

Zastosowanie awokado w kosmetyce

Awokado to nie tylko doskonały posiłek, ale również kosmetyk, gdyż ma zbawienne właściwości dla urody, a szczególnie wyglądu i zdrowia skóry. Owoc ten jest bogaty w substancje czynne, neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników i opóźniające procesy starzenia się skóry. Ponadto, redukuje zmarszczki, oraz uelastycznia i wygładza skórę. Chroni również skórę przed nadmierną utratą wilgoci (dzięki odbudowie warstwy lipidowej), oraz działa łagodząco i przeciwzapalnie. Kosmetyki z awokado są polecane w szczególności osobom z cerą dojrzałą, suchą lub wrażliwą.


Jak wybrać dobre awokado?

Przy wyborze awokado należy zwrócić uwagę na skórkę, która powinna być gładka, lśniąca i pozbawiona plamek. Najlepsze są owoce miękkie, co można sprawdzić naciskając na skórkę palcem – dojrzały owoc powinien się lekko uginać. Jeśli pozostanie wklęśniecie, to znaczy, że owoc jest przejrzały, natomiast twardszy można odłożyć na kilka dni i poczekać, aż stanie się dostatecznie miękki (jednak wcześniej powinno się go owinąć w papier).


Jak przygotować pastę z awokado?

Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, awokado (w postaci pasty) jest doskonałą alternatywą dla popularnych smarowideł, czyli masła i margaryny. Dzięki wyjątkowej konsystencji świetnie nadaje się do smarowania, a przy tym jest bogate w witaminy i minerały, oraz jest wyjątkowo zdrowe. Dlatego warto się zastanowić nad zastąpieniem smarowideł tym mało popularnym owocem.


Aby wykonać pastę z awokado, należy przygotować następujące składniki:
- dojrzałe awokado,
- łyżkę oliwy,
- sok z cytryny,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- pieprz,
- sól.


Awokado należy obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić owoc na kawałki. Następnie należy dodać posiekaną natkę pietruszki i kilka kropel soku z cytryny. Na końcu należy zmiksować wszystko na gładką pastę, oraz przyprawić solą i pieprzem.

© Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
Wszelkie prawa zastrzeżone

Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
O nas – Współpraca
Kontakt