chipsy

Choć chipsy wydają się być jedynie poczciwymi kartoflami, pokrojonymi w chrupiące plasterki, to w rzeczywistości, te smażone na głębokim tłuszczu i posypywane ogromnymi ilościami soli przekąski, sieją prawdziwe spustoszenie w organizmie. Chipsy to w zasadzie inteligentne bomby, precyzyjnie atakujące ośrodki głodu w mózgu, dzięki czemu nie sposób powstrzymać się od jedzenia, dopóki w paczce nie pozostaną same okruszki, niezależnie od tego, jak wielka jest ta paczka. Winę za to ponosi idealne połączenie trzech najbardziej pożądanych smaków: cukru (który naturalnie występuje w skrobi ziemniaczanej), soli i tłuszczu, które wspólnie wywołują eksplozję smaku i niemożność powstrzymania się od jedzenia. Choć chipsy to nie arszenik i jedna paczka nikogo nie zabije, to warto wiedzieć, że regularne spożywanie tej niezdrowej przekąski to prosta droga do zrujnowania sobie zdrowia.


Składniki i szkodliwe właściwości chipsów

Podstawowym składnikiem chipsów są oczywiście ziemniaki, które są jedynym, w miarę zdrowym składnikiem tej chrupiącej przekąski. Choć ziemniaki uważa się powszechnie za warzywa kaloryczne, tuczące i o niewielkiej wartości odżywczej, to w rzeczywistości są jednymi z najmniej kalorycznych i najbardziej sycących produktów spożywczych – ziemniaki zawierają sporo witamin i minerałów, przede wszystkim witaminy B6 i C, oraz beta-karotenu i potasu. Pomimo, iż ziemniaki same w sobie są w zdrowe i nie należy się ich obawiać, to jednak poddane długotrwałemu smażeniu stają się wyjątkowo szkodliwe, bowiem uwalnia się wtedy substancja o nazwie akrylamid, która może wywoływać raka i miażdżycę. Należy dodać, że ta sama substancja jest również obecna w innym produkcie powstałym ze smażonych ziemniaków, czyli we frytkach.


Jednym z podstawowych składników chipsów jest tłuszcz z oleju, który stanowi około 35 proc. zawartości paczki. Olej używany do smażenia chipsów to możliwie najtańszy olej roślinny, zazwyczaj palmowy i w dodatku utwardzony, gdyż smażenie na utwardzonym oleju powoduje, że chipsy są bardziej chrupiące i dłużej świeże – z punktu widzenia producenta jest to oczywiście zaletą, jednak z punku widzenia konsumenta już nie. Dlaczego? Proces utwardzania powoduje, że zmieniają się właściwości tłuszczu, który choć przed utwardzaniem był nieszkodliwy, to w wyniku tego procesu staje się jedną z najbardziej szkodliwych substancji, jakie można znaleźć w żywności – ta substancja to tzw. tłuszcze trans, uważane przez dietetyków i lekarzy za śmiertelne zagrożenie dla zdrowia, wywołujące szereg poważnych schorzeń, takich jak choroby serca i układu krążenia, nowotwory, cukrzycę, oraz nadwagę i otyłość.


Kolejnym składnikiem chipsów jest sól, nazywana nie bez powodu „białą śmiercią”. Choć sól, a właściwie je główny składnik, czyli sód jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to jednak w nadmiarze jest wyjątkowo szkodliwy, gdyż podnosi ciśnienie tętnicze krwi, a w dłuższym okresie czasu może prowadzić do problemów z sercem i układem krążenia. Sól sama w sobie nie jest więc szkodliwa – szkodliwe jest jedynie jej regularne spożywanie, przez dłuższy okres czasu i to w nadmiernych ilościach, co niestety jest coraz częstsze. Jako, że w jednej paczce chipsów znajduje się całe dzienne zapotrzebowanie na sól, to wyjątkowo łatwo przekroczyć dzienny limit nawet kilkukrotnie, a to z kolei prosta droga do grobu.

Aby nadać chipsom odpowiedni smak, dodaje się do nich nie tylko sól, ale także szereg sztucznych aromatów i ulepszaczy – jednym z nich jest glutaminian sodu (E621). Choć często jest oskarżany o przeróżne, negatywne skutki dla zdrowia, to oprócz niewielkiej liczby osób u których zidentyfikowano nadwrażliwość na tę substancję, badania naukowe nie wykazały innych działań niepożądanych związanych z tym związkiem. Choć producenci żywności twierdzą, że glutaminian sodu nie stwarza żadnego zagrożenia dla zdrowia, to jednak na wszelki wypadek warto trzymać się od niego z daleka – powinny go unikać w szczególności osoby z alergią na tą substancję.


Wnioski

Choć chipsy to potężna dawka cukru, soli i tłuszczów trans, to jednak ich największą wadą jest niebywała kaloryczność – 100 g tej przekąski to nawet 600 kcal. Regularne spożywanie dużych ilości tej zabójczej mieszanki prowadzi do chorób serca i układu krążenia, w tym nadciśnienia tętniczego krwi i miażdżycy, oraz do nowotworów i oczywiście nadwagi – jednak niewielka porcja chipsów, od czasu do czasu, nikomu nie powinna zaszkodzić.


Ciekawostka. Fakt, że większość opakowania chipsów zajmuje powietrze, nie wynika z tego, że producent chce kogoś oszukać. Taka forma pakowania zabezpiecza kruche chipsy przed zgnieceniem i pokruszeniem podczas transportu. Dlatego też, aby uniknąć rozczarowania po otwarciu paczki, należy sugerować się wagą, a nie wielkością opakowania.

© Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
Wszelkie prawa zastrzeżone

Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
O nas – Współpraca
Kontakt