czosnek

Czosnek, wykorzystywany od wieków jako naturalny antybiotyk, ma znakomite właściwości wzmacniające odporność organizmu i wyjątkowo skuteczne działanie bakteriobójcze – potwierdzono, że ma największą skuteczność działania spośród wszystkich roślin leczniczych na świecie, a najnowsze badania sugerują, że jego skuteczność w niszczeniu bakterii zdecydowanie przewyższa popularne antybiotyki. Wszystko to dzięki ponad stu chemicznie czynnym związkom, ochraniających i wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można powiedzieć, że czosnek jest łatwo dostępnym, tanim, a przede wszystkim wyjątkowo skutecznym lekarstwem na wiele chorób i dolegliwości. Choć czosnek jest ceniony głównie za swoje wyjątkowo zdrowotne właściwości, to jest także niezastąpionym i stałym elementem kuchni całego świata – wzbogaca wiele potraw i jest doskonałym dodatkiem do wszystkich rodzajów mięs, sałatek, sosów i surówek.


Składniki i zdrowotne właściwości czosnku

Czosnek jak na warzywo jest dość kaloryczny (100 g tego warzywa to około 150 kcal), ale w związku z tym, że jest wykorzystywany wyłącznie jako dodatek do potraw, nie stanowi to żadnego problemu – jeden ząbek czosnku (o wadze 3 g) dostarcza bowiem zaledwie 4 kcal. Czosnek jest dobrym źródłem witamin, szczególnie B6 i C, a także: B1, B2, K, PP (niacyny) i kwasu pantotenowego, oraz minerałów, szczególnie manganu, a także: cynku, fosforu, magnezu, miedzi, potasu, selenu, wapnia i żelaza. Za charakterystyczny smak i zamach czosnku odpowiadają związki siarkowe, pochodzące z przemiany aminokwasów.


Czosnek, oprócz tego, że świetnie wzmacnia odporność organizmu i pomaga przy infekcjach bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych, to także pozytywnie wpływa na pracę układu krwionośnego, zapobiegając miażdżycy, obniżając ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu. Pomaga również w obniżeniu poziomu cukru we krwi – jest więc zalecany osobom chorym na cukrzycę.


Czosnek pomaga także w leczeniu schorzeń dróg oddechowych, czyli bólu gardła, grypy i przeziębienia, oraz zapalenia płuc i oskrzeli. Czosnek ma również bardzo pozytywny wpływ na układ pokarmowy, poprawiając trawienie, wchłanianie i przyswajanie pokarmów, usprawniając pracę jelit, oraz poprawiając funkcjonowanie trzustki i wątroby. Ponadto, usuwa z organizmu toksyny, w tym trujące metale, takie jak kadm i ołów.

Czosnek jest drugim najbogatszym w przeciwutleniacze warzywem na świecie (obok jarmużu i szpinaku), które chronią organizm przed wieloma groźnymi dla zdrowia i życia chorobami, przede wszystkim przed nowotworami, oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego (głównie przed miażdżycą, a więc tym samym przed zawałem serca i udarem mózgu) i układu nerwowego (głównie przed chorobą Alzhaimera i Parkinsona), a także przed cukrzycą, a więc zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. Antyoksydanty słyną jednak głównie z tego, że spowalniają procesy starzenia się organizmu, chroniąc m.in. przed chorobami oczu (głównie degeneracją plamki żółtej i tzw. kurzą ślepotą) i zapobiegając starzeniu się skóry, pozwalając na dłużej zachować młodość. W związku z tym, że czosnek jest wyjątkowo bogaty w przeciwutleniacze, to jest idealnym rozwiązaniem w prewencji wielu chorób, szczególnie chorób nowotworowych – należy jednak zaznaczyć, że czosnek spożywany jest zazwyczaj jedynie jako dodatek do potraw, a więc spożywany jest w niewielkich ilościach, dlatego należy wzbogacić dietę także w inne bogate w przeciwutleniacze warzywa i owoce.


Aby cieszyć się w pełni ze zdrowotnych właściwości czosnku, powinno się spożywać od jednego do trzech ząbków dziennie. Należy jednak uważać, gdyż w nadmiarze czosnek ma negatywny wpływ na organizm, szczególnie na wątrobę i żołądek, powoduje też bóle brzucha i może wywoływać reakcje alergiczne.

© Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
Wszelkie prawa zastrzeżone

Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
O nas – Współpraca
Kontakt