jagody acai

Zaliczane do super żywności jagody acai, to ciemnofioletowe owoce pochodzące z lasów deszczowych Amazonii i choć z wyglądu przypominają zwykłe borówki, jakich pełno w polskich lasach, to w rzeczywistości są to super owoce, słynące z wyjątkowego bogactwa aminokwasów, antyoksydantów, błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, oraz wielu innych cennych składników, przeciwdziałających wielu różnym chorobom i powodujących mnóstwo pozytywnych efektów zdrowotnych. Jagody acai mają pozytywny wpływ na układ krwionośny i układ nerwowy, chronią przed nowotworami, opóźniają procesy starzenia się organizmu, wzmacniają system odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, oraz regulują poziom cukrów i tłuszczów w organizmie.


Jagody acai, rosnące na palmach brazylijskich na wysokości nawet 20 metrów, do niedawana znane były tylko miejscowej ludności Amazonii. Popularność na świecie zyskały stosunkowo niedawno, dzięki badaniom botanika i wybitnego specjalisty w tematyce zdrowego odżywiania, dr A. Schaussa, a zawdzięczają ją przede wszystkim swoim niezwykłym właściwościom zdrowotnym, energetycznym i odżywczym – nie bez powodu trafiły na pierwsze miejsce w rankingu „Ten Best Superfoods” (dziesięć najlepszych super produktów żywnościowych).


Składniki i zdrowotne właściwości jagód acai

Jagody acai to niezwykłe bogactwo cennych dla organizmu składników, szczególnie przeciwutleniaczy, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego, oraz witamin: A, z grupy B, C, D, E, K i PP (niacyny) i minerałów: cynku, magnezu, miedzi, potasu i wapnia, a także beta-karotenu i fitosteroli.


Jagody acai, podobnie jak jagody goji i rosnące w Polsce czarne jagody, są wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze, a konkretnie w polifenole, które chronią organizm przed wieloma groźnymi dla zdrowia i życia chorobami, przede wszystkim przed nowotworami, oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego (głównie przed miażdżycą, a więc tym samym przed zawałem serca i udarem mózgu) i układu nerwowego (głównie przed chorobą Alzhaimera i Parkinsona), a także przed cukrzycą, a więc zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. Antyoksydanty słyną jednak głównie z tego, że spowalniają procesy starzenia się organizmu, chroniąc m.in. przed chorobami oczu (głównie degeneracją plamki żółtej i tzw. kurzą ślepotą) i zapobiegając starzeniu się skóry, pozwalając na dłużej zachować młodość. W związku z tym, że jagody acai są wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze (ilością antyoksydantów przewyższają m.in. czerwone wino i zieloną herbatę), to są świetnym rozwiązaniem w prewencji wielu chorób, szczególnie chorób nowotworowych.


Jagody acai są również bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (w skrócie NNKT), w tym w kwasy omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż wspomagają pracę układu krwionośnego (m.in. obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poziom złego cholesterolu) i układu nerwowego, oraz mają właściwości antynowotworowe, a także przeciwdziałają wielu groźnym chorobom, szczególnie miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca – są to jedne z najzdrowszych substancji występujących w żywności.

Jagody acai mają ponadto niski indeks glikemiczny, a substancje w nich zawarte oczyszczają organizm i regulują procesy trawienne, oraz przyspieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej – są więc bardzo pomocne w regulacji masy ciała. Zatem regularne spożywanie tych owoców pomaga kontrolować apetyt i zmniejszyć uczucie głodu, a tym samym pomaga utrzymać właściwą wagę. Należy jednak zaznaczyć, że spożywanie tych owoców bez odpowiedniej diety i regularnych ćwiczeń, nie przyniesie zadowalających efektów i spadku masy ciała.


W regulacji masy ciała, szczególnie pomocny jest obecny w jagodach acai błonnik pokarmowy (aż 14 g błonnika w 100 g owoców), który choć nie jest trawiony, ani wchłaniany przez układ pokarmowy i nie dostarcza żadnych składników odżywczych, to jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego układu pokarmowego i pośrednio dla zdrowia całego organizmu. Błonnik przechodząc przez układ pokarmowy, nie tylko usprawnia jego pracę, ale też usuwa z niego zbędne, niestrawione resztki pokarmowe, oraz oczyszcza organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji, a także pomaga zapobiegać zaparciom – uwalnia zatem organizm od nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych, przy okazji zapewniając dłuższe uczucie sytości, oraz ograniczając wchłanianie tłuszczu, a tym samym pomagając utrzymać prawidłową wagę.


Choć jagody acai są wyjątkowo zdrowe i pomagają przy wielu chorobach i schorzeniach, to należy zaznaczyć, że nie są lekarstwem i w związku z tym nie mogą wyleczyć z choroby – wspomagają jedynie leczenie i stanowią element profilaktyki zdrowotnej.


Gdzie można kupić jagody acai?

Jagody acai, w postaci proszku lub tabletek można kupić w aptekach, sklepach zielarskich, sklepach ze zdrową żywnością, oraz w sklepach internetowych. Niestety, w Polsce nie ma możliwości kupna świeżych owoców.

© Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
Wszelkie prawa zastrzeżone

Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
O nas – Współpraca
Kontakt