jagody goji

Zaliczane do super żywności jagody goji, to czerwone lub pomarańczowe owoce kolcowoju chińskiego i pospolitego, pochodzące z obszaru Himalajów (z terenów obecnych Chin i Mongolii), a powszechnie uprawiane także w Ameryce Południowej i Europie. Choć jagody goji, nazywane też „owocami długowieczności” stosowane były od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej, to popularność na świecie zyskały stosunkowo niedawno, kiedy udowodniono, iż są niezwykłe bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały, oraz przeciwutleniacze i wszystkie niezbędne aminokwasy – bogactwo tylu wartościowych substancji powoduje, że jagody goji mają wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne.


Jagody goji największą popularnością cieszą się w Stanach Zjednoczonych (które wyjątkowo upodobały sobie super żywność), oraz w Europie Zachodniej – natomiast w Polsce dopiero zyskują popularność, choć jest wątpliwe, aby osiągnęły bardziej znaczący sukces, głównie ze względu na ich wysoką cenę, trudną dostępność i słabą znajomość jej prozdrowotnych efektów.


Składniki i zdrowotne właściwości jagód goji

Jagody goji są bogate w witaminy: A, z grupy B, C, E, oraz minerały: cynk, potas, selen, wapń i żelazo, a także w beta-karoten, spore ilości białka (aż 14 g w 100 g owoców) i błonnika pokarmowego (aż 11 g w 100 g owoców). Jagody goji są także bogate w fitosterole, oraz polifenole, substancje o silnych właściwościach przeciwutleniających.


Jagody goji, podobnie jak jagody acai i rosnące w Polsce czarne jagody, są wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze, a konkretnie w polifenole, które chronią organizm przed wieloma groźnymi dla zdrowia i życia chorobami, przede wszystkim przed nowotworami, oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego (głównie przed miażdżycą, a więc tym samym przed zawałem serca i udarem mózgu) i układu nerwowego (głównie przed chorobą Alzhaimera i Parkinsona), a także przed cukrzycą, a więc zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. Antyoksydanty słyną jednak głównie z tego, że spowalniają procesy starzenia się organizmu, chroniąc m.in. przed chorobami oczu (głównie degeneracją plamki żółtej i tzw. kurzą ślepotą) i zapobiegając starzeniu się skóry, pozwalając na dłużej zachować młodość. W związku z tym, że jagody goji są wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze (ilością antyoksydantów przewyższają m.in. czerwone wino i zieloną herbatę), to są świetnym rozwiązaniem w prewencji wielu chorób, szczególnie chorób nowotworowych.


Jagody goji są również bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (w skrócie NNKT), w tym w kwasy omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż wspomagają pracę układu krwionośnego (m.in. obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poziom złego cholesterolu) i układu nerwowego, oraz mają właściwości antynowotworowe, a także przeciwdziałają wielu groźnym chorobom, szczególnie miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca – są to jedne z najzdrowszych substancji występujących w żywności.

Jagody goji to ponadto bogactwo błonnika pokarmowego (aż 14 g błonnika w 100 g owoców), który choć nie jest trawiony, ani wchłaniany przez układ pokarmowy i nie dostarcza żadnych składników odżywczych, to jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego układu pokarmowego i pośrednio dla zdrowia całego organizmu. Błonnik przechodząc przez układ pokarmowy, nie tylko usprawnia jego pracę, ale też usuwa z niego zbędne, niestrawione resztki pokarmowe, oraz oczyszcza organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji, a także pomaga zapobiegać zaparciom – uwalnia zatem organizm od nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych, przy okazji zapewniając dłuższe uczucie sytości, oraz ograniczając wchłanianie tłuszczu, a tym samym pomagając utrzymać prawidłową wagę.


W medycynie chińskiej podkreśla się skuteczność jagód goji w leczeniu dolegliwości nerek, płuc, serca, śledziony i wątroby. Owoce te regulują także stężenie cukru we krwi i pomagają w leczeniu cukrzycy.


Gdzie można kupić jagody goji?

Jagody goji są dostępne w różnych postaciach, najbardziej popularne są w formie suszonej – choć świeże owoce są smaczniejsze i zdrowsze, to jednak są tak delikatne, że ich transport w tej postaci jest wyjątkowo kłopotliwy i nieopłacalny, w związku z czym są trudno dostępne. Jagody te są także dostępne w formie herbat i suplementów, choć można je również spotkać jako dodatek do innych produktów. Jagody goji można kupić w aptekach, sklepach zielarskich, sklepach ze zdrową żywnością, oraz w sklepach internetowych.


Ciekawostka. Jako, że kolcowój chiński, na którym rosną jagody goji, dobrze rośnie w naszej strefie klimatycznej, to można go samodzielnie zasadzić we własnym domu i cieszyć się świeżymi owocami. Należy jednak liczyć się z tym, że pierwsze owoce wyrosną dopiero po 3-5 latach od zasadzenia – jest to więc rozwiązanie dla osób bardziej cierpliwych.

© Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
Wszelkie prawa zastrzeżone

Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
O nas – Współpraca
Kontakt