kurkuma

Pochodząca z Azji kurkuma, będąca jednocześnie przyprawą i lekarstwem, to proszek z korzenia ostryżu długiego. Ten aromatyczny, złocisty proszek, będący jedną z podstawowych przypraw kuchennych w krajach Azji i Bliskiego Wschodu, ma niezwykłe właściwości lecznicze, pielęgnacyjne i smakowe. Najczęściej kurkuma jest spotykana jako składnik curry, która jest mieszanką różnych przypraw.


Składniki i zdrowotne właściwości kurkumy

Kurkuma jest źródłem witamin: z grupy B, C, E, K, PP (niacyny) i kwasu foliowego (w szczególności witaminy B6 i C), oraz wszystkich najważniejszych dla organizmu minerałów: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, sodu, wapnia i żelaza (w szczególności manganu, magnezu, potasu i żelaza). Jednak ze względu na to, że kurkuma jest stosowana jako przyprawa, to znajdujące się w niej witaminy i minerały nie mają wielkiego wpływu na organizm – za zdrowotne właściwości tej przyprawy odpowiada inny związek, a mianowicie kurkumina.


Kurkuma, która jest stosowana od tysięcy lat w medycynie indyjskiej, składa się m.in. ze związku polifenolowego o nazwie kurkumina, która jest substancją o właściwościach silnie przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Według licznych badań, kurkumina ma silne działanie przeciwnowotworowe, wpływając na nowotwory zarówno prewencyjnie, jak i doraźnie, niszcząc je, oraz zapobiegając tworzeniu się przerzutów. Kurkuma, a konkretnie kurkumina słynie najbardziej właśnie ze swoich właściwości antynowotworowych, a konkretnie cytotoksycznych – oznacza to, że działa toksycznie na rozwijające się w organizmie komórki rakowe. Polega to na tym, że kurkumina wysyła komórkom rakowym sygnał, który rozpoczyna proces samotrawienia się raka, co oznacza, że rak niszczy sam siebie. Według niektórych lekarzy, kurkuma powinna być składnikiem codziennej diety antynowotworowej. Udowodniono, że uzupełnienie diety o kurkumę w czasie chemioterapii, znacznie podnosi jej skuteczność w walce z nowotworem.


Zawarte w kurkumie substancje wykazują także działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe – stosuje się ją więc m.in. do pielęgnacji skóry i w celu przyśpieszenia gojenia się ran. Pomaga również w dolegliwościach i infekcjach przewodu pokarmowego, oraz reguluje przemianę materii – podobnie jak większość przypraw stosowanych w kuchni hinduskiej. Ponadto, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i wzmacnia układ odpornościowy.

Choć w Indiach zdrowotne właściwości kurkumy znane są od ponad 2,5 tysiąca lat, to popularność na świecie zyskała stosunkowo niedawno. Zainteresowanie kurkumą związane jest z wynikami badań grupy lekarzy, którzy przeanalizowali dane statystyczne dotyczące rejonów gdzie najczęściej i najrzadziej występuje choroba Alzheimera i zaobserwowali, że choroba ta prawie w ogóle nie występuje w Indiach, gdzie powszechnie stosuje się właśnie kurkumę. Lecznicze właściwości tej przeprawy w przypadku choroby Alzheimera, to zasługa wcześniej wspomnianej kurkuminy, która zapobiega postępującej degeneracji komórek mózgowych, charakterystycznej dla chorób demencyjnych, w tym choroby Alzheimera i Parkinsona. Kurkuma spożywana regularnie spowalnia jej postępowanie, oraz znacznie obniża ryzyko zachorowania na nią w przyszłości.


Zastosowanie kurkumy w kuchni

Natomiast w kuchni kurkuma używana jest do nadania potrawom intensywnego żółtego koloru, oraz łagodnego smaku i zapachu, jednocześnie uatrakcyjnia wygląd przyprawianych nią potraw i pobudza apetyt – jednak ze względu na bardzo intensywny smak, powinna być używana w niewielkich ilościach. W miarę możliwości, powinno się kupować kurkumę osobno, gdyż w mieszankach przyprawowych jest jej tylko 20 proc.


Ważne. Bardzo istotna jest informacja, że kurkuma w czystej postaci prawie zupełnie nie jest przyswajalna przez organizm. Aby móc korzystać z jej zdrowotnych właściwości, należy ją zmieszać z papryką lub czarnym pieprzem – w połączeniu z papryką jej przyswajalność przez układ pokarmowy zwiększa się aż kilka tysięcy razy!

© Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
Wszelkie prawa zastrzeżone

Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
O nas – Współpraca
Kontakt