łosoś

Łosoś, dzięki wysokiej zawartości zdrowych tłuszczy, uważany jest za jedną z najzdrowszych ryb na świecie – ta bardzo pożywna i tłusta ryba (w dobrym tego słowa znaczeniu), ceniona jest nie tylko za niezwykłe bogactwo tłuszczy nienasyconych, ale również za wyjątkowe wartości odżywcze, oraz mnogość witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także za niepowtarzalny smak i oryginalny wygląd. Lekarze i dietetycy są zgodni, że w związku z wyjątkowymi właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi ryb morskich, należy je jeść najczęściej, jak to możliwe. Tymczasem spożycie ryb w Polsce jest na bardzo niskim poziomie – Polacy zjadają rocznie jedynie 12 kg ryb, przy czym średnia w Unii Europejskiej to 21 kg, w Norwegii 46 kg, a w Portugalii nawet 60 kg.


Łosoś jest rybą morską, pływającą w rzekach Ameryki Północnej, w północnej części Atlantyku, w Europie od Portugalii po Morze Białe, Północne i Bałtyckie. Wyróżnia się kilka gatunków łososia, a mianowicie: łososia atlantyckiego, europejskiego, pacyficznego, pospolitego i szlachetnego – łososie mogą dochodzić nawet do 150 cm długości i 50 kg wagi.


Składniki i zdrowotne właściwości łososia

Łosoś to bogate źródło witamin: A, z grupy B, D, E, PP (niacyny), kwasu foliowego i pantotenowego, oraz minerałów: cynku, fosforu, jodu, magnezu, miedzi, potasu, selenu, sodu i żelaza, a także świetne źródło wartościowego białka – w największych ilościach występują w łososiu witaminy B6, B12, D, E i PP, oraz minerały fosfor, jod i selen. 100 g świeżego łososia dostarcza około 200 kcal, a wędzonego około 160 kcal.


Warto wiedzieć, że jedna porcja łososia (100 g) całkowicie zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega-3), oraz dostarcza aż 20 g białka – dzienne zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3 wynosi 1000-1500 mg, tymczasem w 100 g łososia jest ich aż 1800 mg. Ponadto, jedna porcja łososia zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Pierwszy z pierwiastków, czyli jod, reguluje wydzielanie hormonów tarczycy, które sterują przemianą materii we wszystkich narządach i tkankach organizmu, w związku z czym, ich poziom ma ogromny wpływ na kondycję psychiczną i fizyczną. Natomiast drugi z pierwiastków, czyli potas, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie serca i układu krążenia, normalizując rytm pracy serca, regulując pracę układu krwionośnego i stabilizując ciśnienie krwi.


Łosoś jest także bogaty w witaminy z grupy B (B1, B2, B6 i B12), które biorą udział w syntezie i rozkładzie składników odżywczych, a więc są niezbędne w procesie przemiany materii, a ponadto: korzystnie wpływają na układ nerwowy i mózg (wspomagając pamięć – witamina B1, poprawiając samopoczucie i łagodząc stres – witamina B2 i B6), oraz układ mięśniowy (hamując produkcję kwasu mlekowego – witamina B1), a także korzystnie wpływają na oczy (zapobiegając powstawaniu zaćmy – witamina B2), oraz biorą udział w tworzeniu czerwonych krwinek (w tym hemoglobiny), enzymów i hormonów, a więc chronią przed anemią (witamina B6 i B12).

Łosoś to jednak przede wszystkim niezwykłe bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie NNKT), w tym kwasów omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż wspomagają pracę układu krwionośnego i nerwowego, oraz mają właściwości antynowotworowe, a także przeciwdziałają wielu groźnym chorobom – są to jedne z najzdrowszych substancji występujących w żywności. Nienasycone kwasy tłuszczowe, poprzez regulację poziomu cholesterolu (obniżenie tego złego, a podwyższenie tego dobrego) i poziomu trójglicerydów we krwi, pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia, szczególnie miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca – obniżają także ciśnienie tętnicze krwi i zapobiegają zaburzeniom rytmu serca. Natomiast poprzez poprawienie ukrwienia mózgu, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, oraz hamują powstawanie zakrzepów w naczyniach mózgowych, chroniąc przed udarem mózgu.


Szkodliwe substancje w rybach

Należy zwrócić uwagę na dość istotną kwestię, czyli zanieczyszczenie środowiska naturalnego spowodowanego przez rozwój przemysłu, skutkujące dostaniem się do niego wielu niebezpiecznych dla człowieka substancji, szczególnie metali ciężkich – największa koncentracja metali ciężkich w żywności występuje właśnie w rybach. Największym zagrożeniem dla zdrowia człowieka jest rtęć – poziom tego pierwiastka w rybach zależy od uprzemysłowienia terenu na którym są wyławiane i zabezpieczeń stosowanych przez ośrodki przemysłowe. W związku z surowymi przepisami środowiskowymi, ryby wyławiane w morzach Europy i w Atlantyku mają stężenie rtęci o wiele niższe od maksymalnego dopuszczalnego poziomu, a więc nie ma się czego obawiać. Najwyższe stężenie metali ciężkich w rybach zaobserwowano w morzach Azji, głównie na Morzu Południowochińskim – ryb wyławianych w tych rejonach świata lepiej unikać.

na następnych stronach m.in. "rodzaje łososi – żywych i przetworzonych", "porady"

  • «

  • 1

  • 2
  • »
  • © Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
    Wszelkie prawa zastrzeżone

    Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
    O nas – Współpraca
    Kontakt