Podsumowanie i wnioski

Podsumowując, zarówno masło, jak i margaryna mają pozytywne i negatywne cechy, nie tylko zdrowotne, ale i funkcjonalne – masło cenione jest przede wszystkim za wyjątkową łatwostrawność i dobrą przyswajalność, oraz za wyjątkowy smak, natomiast margaryna za obecność wielu dodatkowych substancji pozytywnie wpływających na zdrowie (np. witamin i kwasów omega-3, jednak w niewielkich ilościach), oraz za wyjątkową smarowność.


Zarówno masło, jak i margaryna są kaloryczne (margaryna jednak mniej) i bogate w szkodliwe substancje – masło jest bogate w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, a margaryna w szkodliwe tłuszcze trans – jednak obecne w maśle tłuszcze nasycone i cholesterol, w umiarkowanych ilościach zupełnie nie szkodzą zdrowiu (w przypadku większości osób), a niektóre margaryny (miękkie) są praktycznie pozbawione tłuszczy trans, a nawet jeśli je zawierają, to w umiarkowanych ilościach są niegroźne. W związku z tym, masło spożywane w rozsądnych ilościach nie jest szkodliwe, tak samo jak margaryna.


Podsumowując, masło i margaryna spożywane w umiarkowanych ilościach mają podobny wpływ na organizm i porównywalne właściwości, dlatego najważniejszym argumentem za wyborem konkretnego produktu powinien być jego smak (czyli masło) lub łatwość użycia (czyli margaryna). W przypadku osób odchudzających się, lepszym wyborem będzie jednak margaryna, pod warunkiem wyboru produktu o obniżonej kaloryczności. Margaryna będzie lepszym wyborem także w przypadku osób borykających się z chorobami serca i układu krążenia, oraz osób z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Ciekawostka. Ciekawą alternatywą dla popularnych smarowideł, czyli masła i margaryny, jest awokado, które dzięki wyjątkowej konsystencji świetnie nadaje się do smarowania (w postaci pasty), a przy tym jest wyjątkowo zdrowe, gdyż jest bogate w niezbędne dla organizmu witaminy i minerały, a przede wszystkim w błonnik pokarmowy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Należy zaznaczyć, że awokado jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie (zaliczanym do elitarnej grupy super żywności), dlatego zalecamy zastanowić nad zastąpieniem popularnych smarowideł tym mało popularnym owocem.


Więcej na temat awokado można przeczytać w artykule pt. „Awokado – jeden z najzdrowszych owoców na świecie”.

  • «
  • 1
  • 2

  • »

  • © Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
    Wszelkie prawa zastrzeżone

    Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
    O nas – Współpraca
    Kontakt