owoce

Owoce i warzywa są naturalnym źródłem wszystkich najważniejszych dla organizmu składników odżywczych i pokarmowych, czyli błonnika pokarmowego, białka, węglowodanów złożonych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz przeciwutleniaczy, witamin i minerałów – są to pełnowartościowe, wyjątkowo pożywne i niskokaloryczne produkty, które powinny zajmować pierwsze miejsce w codziennej diecie każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i szczupłą sylwetkę. Owoce i warzywa spożywane regularnie i w odpowiednich ilościach zapewniają wszystko, czego potrzebuje organizm, aby sprawnie i bezawaryjnie funkcjonować przez całe życie, bez wielu chorób i problemów zdrowotnych. Oprócz niezwykłego bogactwa cennych składników odżywczych i ich niezwykłych właściwości zdrowotnych, największą zaletą warzyw i owoców jest ich wyjątkowo niska kaloryczność (z nielicznymi wyjątkami) – dlatego też są najważniejszym sprzymierzeńcem każdej odchudzającej się osoby i obowiązkową pozycją w każdej diecie odchudzającej.


Na naszej liście „najzdrowszych roślin na świecie”, znajdują się takie owoce jak: ananas, awokado, banany, czarne jagody, grejpfrut, jeżyny, kiwi, maliny, pomarańcze i truskawki (kolejność alfabetyczna). Należy zaznaczyć, że przy układaniu powyższej listy pominęliśmy owoce mało znane lub o niepotwierdzonych właściwościach, a także trudno dostępne na polskim rynku spożywczym.


Zalecamy także zapoznanie się z listą najzdrowszych warzyw, przedstawioną w artykule pt. „Najzdrowsze rośliny świata – czyli co należy jeść, część II (warzywa)”.


Ananas

Ananas to owoc nie tylko słodki i soczysty, ale też bardzo zdrowy, a dzięki niskiej kaloryczności i zawartości pewnego enzymu, ananas uważany jest za znakomity produkt dietetyczny – dzięki dużej zawartości witaminy C, ananas świetnie wzmacnia układ odpornościowy, a dzięki dużej zawartości manganu, połączony z mlekiem wzmacnia kości (mangan ułatwia przyswajanie wapnia, oraz jego wbudowywanie w tkankę kostną). Ananas jest szczególnie bogaty w witaminę C (w 100 g owocu jest aż 80 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę) i mangan (46 proc. dziennego zapotrzebowania), a w mniejszych ilościach w witaminy: z grupy B, PP (niacynę), kwas foliowy i pantotenowy, oraz minerały: magnez, miedź, potas i żelazo. 100 g ananasa dostarcza tylko 50 kcal.


W ananasie znajduje się także enzym o nazwie bromelina, który odpowiada w organizmie za rozkład niestrawionych białek, wspierając tym samym proces trawienia, oraz pozytywnie wpływając na wygląd skóry, przeciwdziałając wypryskom i pryszczom. Ananas zawiera również serotoninę i tryptaminę, substancje mające właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne. Ponadto, dzięki właściwościom przeciwzapalnym i zawartości przeciwutleniaczy, ananas łagodzi stanu zapalne stawów i zmniejsza ich ból.


Awokado

Awokado, ze względu na wysoką zawartość cennych składników odżywczych, jest uważane za jeden z najzdrowszych owoców na świecie – ten superowoc jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, a przede wszystkim błonnika pokarmowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz prawie wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Awokado jest szczególnie bogate w błonnik pokarmowy (7 g błonnika w 100 g owocu) i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także w witaminy: A, z grupy B, C, E, K, PP (niacynę), kwas foliowy i pantotenowy, oraz minerały: cynk, fluor, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas i żelazo. Awokado jest najbardziej kalorycznym owocem na świecie, bowiem w 100 g tego owocu znajduje się aż 160 kcal – nie są to jednak puste kalorie, a wręcz przeciwnie, są pełne wartości odżywczych.


Kaloryczność awokado wiąże się z wyjątkowo wysoką (jak na owoc) zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie NNKT), w tym kwasów omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż wspomagają pracę układu krwionośnego i nerwowego, oraz mają właściwości antynowotworowe, a także przeciwdziałają wielu groźnym chorobom – są to jedne z najzdrowszych substancji występujących w żywności. Dzięki dużej zawartości zdrowych tłuszczy, oraz różnorodności witamin i minerałów, awokado jest najbardziej skutecznym na świecie naturalnym środkiem wzmacniającym serce i układ krążenia, gdyż wyjątkowo skutecznie reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi – wspomaga ponadto pracę układu nerwowego, ma właściwości antynowotworowe, oraz reguluje poziom insuliny we krwi, chroniąc przez cukrzycą.

Banany

Banany są najczęściej spożywanym owocem na świecie, szczególnie popularnym wśród sportowców i osób aktywnych – i nie bez powodu, są bowiem nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo pożywne i zapewniają szybki zastrzyk potrzebnej organizmowi energii (szczególnie po wysiłku fizycznym), a przy tym mają delikatny, niemal maślany miąższ, który jest wyjątkowo łatwostrawny dla przewodu pokarmowego, a w odróżnieniu od wielu innych owoców, banany są łatwo dostępne w sklepach przez cały rok. Banany są źródłem witamin: z grupy B, C, PP (niacyny), kwasu foliowego i pantotenowego, oraz minerałów: fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu i żelaza, a także beta-karotenu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6 – w szczególności witaminy B6 i manganu. 100 g banana dostarcza 90 kcal.


Banany cenione są wśród sportowców dzięki temu, że dostarczają łatwo przyswajalnych cukrów, które są zastrzykiem energii dla mięśni – banany są więc rewelacyjną przekąską po każdym treningu. W przypadku sportowców istotne znaczenie ma także obecna w bananach witamina C, która jest silnym przeciwutleniaczem, neutralizującym szkodliwe dla organizmu wolne rodniki, które powstają m.in. podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Natomiast dzięki zawartości potasu i pektyn, banany wzmacniają serce, obniżając ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu. Z kolei dzięki magnezowi, wspomagają układ nerwowy, poprawiając pamięć i koncentrację – w jednym bananie jest bowiem tyle magnezu, co w garści orzechów.


Czarne jagody

Czarne jagody, których pełno w polskich lasach, słyną przede wszystkim z niezwykłego bogactwa przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wieloma groźnymi dla zdrowia i życia chorobami, przede wszystkim przed nowotworami, oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego (głównie przed miażdżycą, a więc tym samym przed zawałem serca i udarem mózgu) i układu nerwowego (głównie przed chorobą Alzhaimera i Parkinsona), a także przed cukrzycą, a więc zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. Antyoksydanty słyną jednak głównie z tego, że spowalniają procesy starzenia się organizmu, chroniąc m.in. przed chorobami oczu (głównie degeneracją plamki żółtej i tzw. kurzą ślepotą) i zapobiegając starzeniu się skóry, pozwalając na dłużej zachować młodość. Czarne jagody są także dobrym źródłem witamin: z grupy B, C, E, K i PP (niacyny), oraz minerałów: manganu, miedzi, potasu i żelaza, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6 – szczególnie witaminy C i K, oraz manganu. 100 g jagód dostarcza tylko około 60 kcal.


Jagody mają niski indeks glikemiczny, a zawarte w nich substancje obniżają poziom ciśnienia tętniczego krwi i stężenie złego cholesterolu (LDL), oraz regulują poziom cukrów i tłuszczów w organizmie – jagody zalecane są więc cukrzykom. Jagody oczyszczają także organizm ze szkodliwych toksyn i regulują procesy trawienne (zapobiegając zaparciom), oraz przyspieszają metabolizm i tempo spalania tkanki tłuszczowej – są więc zalecane osobom odchudzającym się i dbającym o szczupłą sylwetkę. Ponadto, wyciągi z jagód są jednym z najbardziej skutecznych środków roślinnych wspomagających leczenie chorób oczu, szczególnie tzw. kurzej ślepoty i zwyrodnienia plamki żółtej (dzięki przeciwutleniaczom).

na następnych stronach m.in. "grejpfrut", "jeżyny", "kiwi", "maliny", "pomarańcze", "truskawki".

  • «

  • 1

  • 2
  • 3
  • »
  • © Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
    Wszelkie prawa zastrzeżone

    Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
    O nas – Współpraca
    Kontakt