warzywa

Owoce i warzywa są naturalnym źródłem wszystkich najważniejszych dla organizmu składników odżywczych i pokarmowych, czyli błonnika pokarmowego, białka, węglowodanów złożonych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz przeciwutleniaczy, witamin i minerałów – są to pełnowartościowe, wyjątkowo pożywne i niskokaloryczne produkty, które powinny zajmować pierwsze miejsce w codziennej diecie każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i szczupłą sylwetkę. Owoce i warzywa spożywane regularnie i w odpowiednich ilościach zapewniają wszystko, czego potrzebuje organizm, aby sprawnie i bezawaryjnie funkcjonować przez całe życie, bez wielu chorób i problemów zdrowotnych. Oprócz niezwykłego bogactwa cennych składników odżywczych i ich niezwykłych właściwości zdrowotnych, największą zaletą warzyw i owoców jest ich wyjątkowo niska kaloryczność (z nielicznymi wyjątkami) – dlatego też są najważniejszym sprzymierzeńcem każdej odchudzającej się osoby i obowiązkową pozycją w każdej diecie odchudzającej.


Na naszej liście „najzdrowszych roślin na świecie”, znajdują się takie warzywa jak: brokuły, brukselka, czosnek, jarmuż, kapusta, marchewka, papryka, słodkie ziemniaki, szpinak i zielony groszek (kolejność alfabetyczna). Należy zaznaczyć, że przy układaniu powyższej listy pominęliśmy warzywa mało znane lub o niepotwierdzonych właściwościach, a także trudno dostępne na polskim rynku spożywczym.


Brokuły

Brokuły, zwane też kapustą szparagową i zielonym kalafiorem, należą do najbardziej wartościowych warzyw na naszych stołach, a w porównaniu do swojego krewniaka, czyli kalafiora, są o wiele delikatniejsze i zdecydowanie smaczniejsze – te niezwykle niskokaloryczne i zarazem wyjątkowo sycące warzywa, są bogate w białko i błonnik pokarmowy, oraz przeciwutleniacze, wiele witamin i wszystkie niezbędne dla organizmu minerały. Brokuły są niezwykle bogate w witaminę C (w 100 g tego warzywa jest aż 149 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę) i witaminę K (127 proc. dziennego zapotrzebowania), a także w spore ilości witaminy A i kwasu foliowego, a w mniejszych ilościach również w witaminy: z grupy B, E, PP (niacynę) i kwas pantotenowy, oraz minerały: cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. 100 g brokuł dostarcza jedynie około 35 kcal.


Brokuły, dzięki dużej zawartości beta-karotenu i witaminy C, oraz kilku innych mniej znanych przeciwutleniaczy (szczególnie sulforafanu), chronią organizm przed wieloma groźnymi dla zdrowia i życia chorobami, przede wszystkim przed nowotworami i chorobami układu sercowo-naczyniowego, oraz spowalniają starzenie się organizmu. Dzięki niezwykłemu bogactwu witaminy C, brokuły świetnie wzmacniają odporność organizmu, a dzięki ogromnej ilości witaminy K, pozytywnie wpływają na krzepliwość krwi i wchłanianie wapnia. Brokuły są także wyjątkowo bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego – pobudza także procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii. Ponadto, brokuły świetnie wzmacniają stawy, oraz wspomagają rozwój mięśni, chroniąc je jednocześnie przed bolesnymi skutkami przetrenowania – obniżają bowiem w organizmie poziomu kortyzolu – są więc szczególnie polecane sportowcom i kulturystom.

Brukselka

Brukselka, zwana inaczej kapustą brukselską, uznawana jest za najzdrowszą odmianę kapusty i jedno z najzdrowszych warzyw na świecie – i nic dziwnego, gdyż ta niepozorna roślina wyróżnia się wyjątkowym bogactwem wszystkich istotnych dla organizmu składników odżywczych, oraz wszystkich najważniejszych witamin i minerałów (niekiedy w wyjątkowo dużych ilościach), a także sporych ilości przeciwutleniaczy. Brukselka, podobnie jak brokuły jest niezwykle bogata w witaminę C (w 100 g tego warzywa jest aż 142 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę) i witaminę K (aż 221 proc. dziennego zapotrzebowania), a także w spore ilości witaminy A i B6, oraz kwasu foliowego, a w mniejszych ilościach również w witaminy: z grupy B, E, PP (niacynę) i kwas pantotenowy, oraz minerały: cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo – szczególnie mangan i potas. Ponadto, brukselka jest bogata w beta-karoten, białko i błonnik pokarmowy (4 g błonnika w 100 g tego warzywa), oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. 100 g brukselki dostarcza jedynie około 45 kcal.


Brukselka, podobnie jak brokuły jest wyjątkowo bogata w przeciwutleniacze (piąte miejsce wśród warzyw), które jak już wspomniano, chronią organizm przed wieloma groźnymi dla zdrowia i życia chorobami. Brukselka, podobnie jak brokuły jest także wyjątkowo bogata w kwas foliowy, która jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego – pobudza także procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii. Natomiast dzięki bogactwu witaminy C, brukselka świetnie wzmacnia odporność organizmu, a dzięki ogromnej ilości witaminy K, pozytywnie wpływa na krzepliwość krwi i wchłanianie wapnia. Ponadto, brukselka zawiera spore ilości białka roślinnego, najwięcej ze wszystkich roślin kapustnych, jednak ze względu na swój osobliwy smak, nie jest zbyt popularna ani wśród sportowców, ani wśród osób szukających zdrowego zastępstwa dla białka zwierzęcego – jednak niesłusznie, bowiem odpowiednio przyrządzona brukselka jest naprawdę smaczna.


Czosnek

Czosnek, wykorzystywany od wieków jako naturalny antybiotyk, ma znakomite właściwości wzmacniające odporność organizmu i wyjątkowo skuteczne działanie bakteriobójcze – potwierdzono, że ma największą skuteczność działania spośród wszystkich roślin leczniczych na świecie, a najnowsze badania sugerują, że jego skuteczność w niszczeniu bakterii zdecydowanie przewyższa popularne antybiotyki. Wszystko to dzięki ponad stu chemicznie czynnym związkom, ochraniających i wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można powiedzieć, że czosnek jest łatwo dostępnym, tanim, a przede wszystkim wyjątkowo skutecznym lekarstwem na wiele chorób i dolegliwości. Czosnek pomaga m.in. w leczeniu schorzeń dróg oddechowych, czyli bólu gardła, grypy i przeziębienia, oraz zapalenia płuc i oskrzeli. Czosnek ma także bardzo pozytywny wpływ na układ pokarmowy, poprawiając trawienie, wchłanianie i przyswajanie pokarmów, usprawniając pracę jelit, oraz poprawiając funkcjonowanie trzustki i wątroby.


Czosnek jest dobrym źródłem kilku witamin i minerałów, ale w związku z tym, że jest wykorzystywany wyłącznie jako dodatek do potraw i to w niewielkich ilościach, to obecne w nim witaminy i minerały nie mają większego wpływu na organizm – nie ma to jednak znaczenia, gdyż to nie one odpowiadają za jego zdrowotne właściwości, a przeciwutleniacze i inne związki. Czosnek jest drugim najbogatszym w przeciwutleniacze warzywem na świecie (obok jarmużu i szpinaku), które jak już wspomniano (przy omawianiu brokułów), chronią organizm przed wieloma groźnymi dla zdrowia i życia chorobami.


na następnych stronach m.in. "jarmuż", "kapusta", "marchewka", "papryka", "słodkie ziemniaki", "szpinak", "zielony groszek".

  • «

  • 1

  • 2
  • 3
  • »
  • © Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
    Wszelkie prawa zastrzeżone

    Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
    O nas – Współpraca
    Kontakt