orzechy włoskie

Orzechy włoskie, dzięki bogactwu nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy i wysokowartościowego białka, powinny stać się niezbędnym elementem każdej codziennej diety. Ta pożywna przekąska, ceniona jest nie tylko za bogactwo antyoksydantów, białka i zdrowych tłuszczy, ale także za mnogość składników mineralnych i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu – regularna dawka tak wielu wartościowych składników, ma wyjątkowo pozytywny wpływ na organizm, a przede wszystkim na mózg i serce.


Choć wszystkie orzechy są niezwykle zdrowe i dostarczają mnóstwa cennych składników odżywczych, to jednak orzechy włoskie biją na głowę wszystkie pozostałe. Bogactwo składników odżywczych wiąże się jednak z wysoką kalorycznością i choć wszystkie orzechy są wysokokaloryczne, to jednak orzechy włoskie najbardziej – w 100 g jest aż 650 kcal. W związku z tym, w jedzeniu tych orzechów należy zachować spory umiar (wystarczy mała garść dziennie) – najlepiej sprawdzają się jako dodatek do różnych potraw lub jako przekąska.


Składniki i zdrowotne właściwości orzechów włoskich

Orzechy włoskie składają się przede wszystkim ze zdrowych tłuszczy, w większości z nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, oraz wysokowartościowego białka. Są one źródłem wielu witamin: A, z grupy B, C, E, K, PP (niacyny), kwasu foliowego i pantotenowego, oraz minerałów: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, wapnia i żelaza (w największych ilościach: fosforu, magnezu, miedzi i manganu). Jest w nich również mnóstwo białka (aż 15 g białka w 100 g orzechów), oraz spora dawka błonnika pokarmowego (7 g błonnika w 100 g orzechów) – w odróżnieniu od białka, którego niedobry zdarzają się rzadko, błonnik często jest dostarczany do organizmu w niewystarczających ilościach. Wzbogacenie codziennej diety w orzechy włoskie pozwala uzupełnić niewielkie niedobory błonnika, substancji, która choć nie jest trawiona, ani wchłaniana przez układ pokarmowy i nie dostarcza żadnych składników odżywczych, to jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego układu pokarmowego i pośrednio dla zdrowia całego organizmu. W orzechach włoskich znajduje się ponadto l-arginina, która ma pozytywny wpływ na rozszerzanie naczyń wieńcowych – powinno się je więc spożywać zarówno profilaktycznie, jak chorobach układu sercowo-naczyniowego.


Orzechy włoskie to przede wszystkim bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie NNKT), w tym kwasów omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż wspomagają pracę układu krwionośnego i nerwowego, oraz mają właściwości antynowotworowe, a także przeciwdziałają wielu groźnym chorobom – są to jedne z najzdrowszych substancji występujących w żywności. Nienasycone kwasy tłuszczowe, poprzez regulację poziomu cholesterolu (obniżenie tego złego, a podwyższenie tego dobrego) i poziomu trójglicerydów we krwi, pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia, szczególnie miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca – obniżają także ciśnienie tętnicze krwi i zapobiegają zaburzeniom rytmu serca. Natomiast poprzez poprawienie ukrwienia mózgu, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, oraz hamują powstawanie zakrzepów w naczyniach mózgowych, chroniąc przed udarem mózgu.

Wśród dietetyków i lekarzy, orzechy włoskie są określane mianem „żywności dla mózgu”, nie tylko ze względu na wygląd przypominający ten narząd, ale także ze względu na dużą ilość fosforu i kwasów tłuszczowych omega-3, substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Wynika to z tego, że mózg jest zbudowany w aż 60 proc. z tłuszczu, dlatego tak ważne są dla niego nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie omega-3 – są one konieczne do prawidłowego funkcjonowania komórek mózgu.


Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3, wystarczą zaledwie 3-4 orzechy, choć aby w pełni doświadczyć ich zdrowotnych właściwości, powinno się ich spożywać więcej. Orzechy włoskie są tak bogate w te zdrowe tłuszcze, że można nimi z powodzeniem zastąpić ryby w diecie.


Orzechy włoskie są także bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wieloma groźnymi dla zdrowia i życia chorobami, przede wszystkim przed nowotworami, oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego (głównie przed miażdżycą, a więc tym samym przed zawałem serca i udarem mózgu) i układu nerwowego (głównie przed chorobą Alzhaimera i Parkinsona), a także przed cukrzycą, a więc zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. Antyoksydanty słyną jednak głównie z tego, że spowalniają procesy starzenia się organizmu, chroniąc m.in. przed chorobami oczu (głównie degeneracją plamki żółtej i tzw. kurzą ślepotą) i zapobiegając starzeniu się skóry, pozwalając na dłużej zachować młodość.


Najważniejszym antyoksydantem w orzechach włoskich jest kwas elagowy, który chroni zdrowe komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, oraz pomaga w detoksykacji potencjalnych substancji rakotwórczych i zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych.


Jak przechowywać orzechy?

Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, niewłaściwie przechowywane orzechy (w postaci łuskanej) szybko się psują (pleśnieją) lub wysychają. W miarę możliwości powinno się także unikać orzechów w postaci mielonej, gdyż mogą być produkowane z nieświeżych lub spleśniałych orzechów. Najlepszym wyborem są oczywiście orzechy w łupinach, które są dla nich naturalnym opakowaniem – aby zachowały pełnię smaku i zdrowotnych właściwości, powinno się je przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

© Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
Wszelkie prawa zastrzeżone

Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
O nas – Współpraca
Kontakt