płatki owsiane

Płatki owsiane, czyli popularna owsianka, nazywana też śniadaniem mistrzów uważana jest za najzdrowsze śniadanie świata, które kompleksowo pokrywa zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, zapewnia konieczną do życia energię, oraz zapobiega wielu chorobom i schorzeniom. Kobiety cenią sobie płatki owsiane za ich właściwości odchudzające i odmładzające, lekarze za właściwości lecznicze i ochronne, a sportowcy za to, że są świetnym i łatwo przyswajalnym źródłem energii. Płatki owsiane zawdzięczają swoje drogocenne właściwości ziarnom owsa – choć te niepozorne zboża rosną na ubogich ziemiach, to kryją w sobie całe bogactwo cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, których w takiej ilości próżno szukać gdzie indziej.


Największy propagator owsianki w Polsce, prof. Henryk Gąsiorowski, twierdzi, że płatki owsiane są produktem wszechczasów – mają niski indeks glikemiczny i dużą wartość odżywczą, a przy tym niewiele kalorii, a dzięki błonnikowi zapewniają sytość i na długo likwidują głód.


Składniki i zdrowotne właściwości płatków owsianych

Płatki owsiane to źródło witamin: z grupy B, PP (niacyny), kwasu foliowego i pantotenowego, oraz bogactwo minerałów: cynku, fluoru, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu i żelaza – w największej ilości występują witamina B1 (31 proc. dziennego zapotrzebowania w 100 g płatków), oraz mangan (181 proc. dziennego zapotrzebowania), fosfor (41 proc.), selen (41 proc.), magnez (34 proc.), żelazo (24 proc.), cynk (24 proc.) i miedź (20 proc.). Ziarna owsa są ponadto najbogatszym źródłem białka (12 g białka w 100 g płatków), nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz błonnika pokarmowego (7 g błonnika w 100 g płatków) spośród wszystkich uprawianych przez człowieka zbóż – ponadto, w połączeniu z mlekiem lub jogurtem dostarczają organizmowi wszystkie niezbędne aminokwasy.


Dzięki sporej ilości witaminy B1 i kwasu pantotenowego, płatki owsiane są pomocne podczas wysiłku fizycznego i umysłowego, gdyż mają korzystny wpływ na układ nerwowy (wspomagają pamięć) i mięśniowy (hamują produkcję kwasu mlekowego), oraz przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu, uspokajają i poprawiają nastrój – działają również antydepresyjnie.


Dzięki sporej ilości fosforu, magnezu i wapnia, czyli minerałów wchodzących w skład kości, owsianka wzmacnia kości i sprawia, że są mocniejsze i mniej podatne na złamania, chroniąc przed osteoporozą i innymi chorobami kości – minerały te są niezbędne do utrzymania prawidłowej struktury kości. Natomiast dzięki sporej ilości żelaza, owsianka zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój organizmu, oraz prawidłową regenerację tkanek – redukuje także uczucie zmęczenia i stymuluje odporność.

Ziarna owsa zawierają najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie NNKT) spośród wszystkich ziaren zbóż – te zdrowe tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż wspomagają pracę układu krwionośnego i nerwowego, oraz mają właściwości antynowotworowe, a także przeciwdziałają wielu groźnym chorobom – są to jedne z najzdrowszych substancji występujących w żywności.


Płatki owsiane są także dobrym źródłem błonnika pokarmowego (7 g błonnika w 100 g płatków), który choć nie jest trawiony, ani wchłaniany przez układ pokarmowy i nie dostarcza żadnych składników odżywczych, to jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego układu pokarmowego i pośrednio dla zdrowia całego organizmu. Błonnik przechodząc przez układ pokarmowy, nie tylko usprawnia jego pracę, ale też usuwa z niego zbędne, niestrawione resztki pokarmowe, oraz oczyszcza organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji, a także pomaga zapobiegać zaparciom – uwalnia zatem organizm od nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych, przy okazji zapewniając dłuższe uczucie sytości, oraz ograniczając wchłanianie tłuszczu, a tym samym pomagając utrzymać prawidłową wagę.


Płatki owsiane są szczególnie zalecane dzieciom – w wyniku obszernego badania (z udziałem 10 tysięcy dzieci) dowiedziono, że tradycyjne śniadanie złożone z owsianki, sprzyja zachowaniu prawidłowej wagi i skutecznie oddala zagrożenie otyłością – zaobserwowano, że regularne spożywanie owsianki przez dzieci zmniejsza o 50 proc. ich szansę na otyłość (w porównaniu do innych dzieci).


Dieta sportowców i amatorów aktywnego trybu życia, koniecznie powinna zawierać produkty owsiane, które są bogate praktycznie we wszystko, czego potrzebuje organizm w czasie wzmożonego wysiłku – przede wszystkim białko i węglowodany złożone. Regularne spożywanie owsianki zapewnia większą sprawność fizyczną i większą wytrzymałość – jest więc szczególnie polecana osobom uprawiającym wymagający sport, a więc biegaczom, kolarzom, czy kulturystom.

© Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
Wszelkie prawa zastrzeżone

Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
O nas – Współpraca
Kontakt