quinoa, komosa ryżowa

Quinoa, czyli komosa ryżowa, ze względu na niezwykłe bogactwo wartościowych składników odżywczych, niezbędnych do zachowania zdrowia, urody i sił witalnych, nazywana jest super ziarnem przyszłości. Będąca podstawą diety starożytnych Inków, jest najbogatszym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz błonnika pokarmowego spośród wszystkich uprawianych przez człowieka roślin zbożowych. Komosa ryżowa jest wyjątkowo zdrowa, a przy tym lekkostrawna, pożywna i smaczna – pomimo to, pozostaje praktycznie nieznana, choć powinna się znaleźć w jadłospisie każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i ciało. W odróżnieniu od ziaren wielu innych zbóż, quinoa jest bezglutenowa, oraz ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest idealnym rozwiązaniem dla osób na diecie bezglutenowej i z alergią na gluten, oraz dla chorych na cukrzycę.


Komosa ryżowa, nazywana też ryżem peruwiańskim uprawiana jest od 3-4 tysięcy lat w krajach Ameryki Południowej i Środkowej, a od niedawna również w Ameryce Północnej i Europie. W odróżnieniu od wszystkich współcześnie uprawianych przez ludzi roślin, przy uprawie komosy nie używa się żadnych pestycydów i innych środków ochrony roślin – wynika to z tego, że komosa zawiera naturalne środki ochrony roślin, dzięki czemu jej uprawa nie wymaga żadnych sztucznych substancji – jest to też wynik tego, że komosa jest dość wrażliwa i w związku z tym źle znosi obecność środków chemicznych.


Składniki i zdrowotne właściwości quinoi, czyli komosy ryżowej

Ziarna komosy ryżowej cechują się dużą zawartością witamin: z grupy B, E, PP (niacyny) i kwasu foliowego, oraz minerałów: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, wapnia i żelaza, a także: białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Komosa jest szczególnie bogata w wapń, którego jest ponad 2 razy więcej, niż w pozostałych ziarnach zbóż, a który jest niezbędny dla utrzymania prawidłowej struktury kości i zębów. W komosie jest również ponad 2 razy więcej błonnika pokarmowego (7 g błonnika w 100 g ziaren), niż w innych ziarnach zbóż, a który choć nie jest trawiony, ani wchłaniany przez układ pokarmowy i nie dostarcza żadnych składników odżywczych, to jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego układu pokarmowego i pośrednio dla zdrowia całego organizmu.


Komosa ryżowa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, co znaczy, że posiada wszystkie niezbędne organizmowi aminokwasy i to w odpowiednich proporcjach – w odróżnieniu od pozostałych ziaren zbóż, które nie dostarczają białka odpowiedniej jakości, co jest skutkiem braku niektórych aminokwasów (związków odpowiedzialnych za wykorzystanie białka w organizmie). W związku z tym, ziarna komosy ryżowej stanowią najlepsze źródło białka spośród wszystkich zbóż.


Komosa ryżowa jest także bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie NNKT), w tym kwasów omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż wspomagają pracę układu krwionośnego (m.in. obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poziom złego cholesterolu) i układu nerwowego, oraz mają właściwości antynowotworowe, a także przeciwdziałają wielu groźnym chorobom, szczególnie miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca – są to jedne z najzdrowszych substancji występujących w żywności. Warto podkreślić, że zawartość tych zdrowych tłuszczy w komosie ryżowej, nie ulega znaczącemu zmniejszeniu pod wpływem gotowania, co jest swoistym ewenementem.

Komosa ryżowa ma również wysokie stężenie kilku przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wieloma groźnymi dla zdrowia i życia chorobami, przede wszystkim przed nowotworami, oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego (głównie przed miażdżycą, a więc tym samym przed zawałem serca i udarem mózgu) i układu nerwowego (głównie przed chorobą Alzhaimera i Parkinsona), a także przed cukrzycą, a więc zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. Antyoksydanty słyną jednak głównie z tego, że spowalniają procesy starzenia się organizmu, chroniąc m.in. przed chorobami oczu (głównie degeneracją plamki żółtej i tzw. kurzą ślepotą) i zapobiegając starzeniu się skóry, pozwalając na dłużej zachować młodość.


Jak przyrządzić quinoę, czyli komosę ryżową?

Ze względu na obecność w komosie saponin (substancji o gorzkim posmaku), ziarna należy przed przygotowaniem dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Komosę należy gotować około 13-15 minut w ok. 2 objętościach wody (czyli na każdą szklankę ziaren, około 2 szklanki wody). Gdy z ziaren wydobędą się białe „sprężynki”, to oznacza, że komosa jest ugotowana i nadaje się do spożycia. Komosą ryżową można zastąpić popularne ziemniaki, ryż, kaszę, oraz makaron – nadaje się też jako dodatek do sałatek, owoców, jogurtów i deserów.


Komosę ryżową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, niektórych sieciach handlowych, oraz w sklepach internetowych.

© Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
Wszelkie prawa zastrzeżone

Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
O nas – Współpraca
Kontakt