sól himalajska

Zarówno dietetycy, jak i lekarze od wielu lat ostrzegają o szkodliwości nadmiernego spożycia soli, jednak zapominają, że czysta, naturalna sól jest dla organizmu niezbędna. Sód, będący głównym składnikiem wszystkich rodzajów soli, odpowiada za wiele ważnych procesów zachodzących w organizmie – nie jest więc trucizną, której należy za wszelką cenę unikać. Należy jednak zaznaczyć, że poszczególne rodzaje soli znacznie się od siebie różnią i mają różny wpływ na organizm. Pomimo, iż sól kuchenna składa się w 98 proc. z chlorku sodu, to proces produkcji tej soli, czyli suszenia w wysokiej temperaturze (około 650 stopni), niszczy jej naturalne struktury chemiczne i sprawia, że staje się bezwartościowa (ma jedynie właściwości smakowe) – nie ma więc żadnego korzystnego wpływu na organizm, jedynie negatywny (oczywiście w większych ilościach). Ciekawszą i przede wszystkim zdrowszą alternatywą dla powszechnie stosowanej soli kuchennej jest sól himalajska, która wydobywana jest naturalnymi metodami u podnóża Himalajów w Pakistanie, na obszarze dawnego oceanu, który wysechł miliony lat temu.


Składniki i właściwości soli himalajskiej – oraz zwykłej, kuchennej soli

Sól himalajska zawiera ponad 84 pierwiastki, w tym wiele niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak: cynk, jod, magnez, wapń i żelazo – bogactwo makro- i mikroelementów w soli himalajskiej jest tak wielkie, że zmieniają jej kolor, z krystalicznie białego, na różowy. W związku z tym, wykorzystywana z umiarem może pomóc wyrównać ewentualny niedobór substancji mineralnych w organizmie. Szczególnie istotnym pierwiastkiem jest w tym przypadku jod, gdyż większość współczesnej populacji cierpi na niedobór tego pierwiastka, który odgrywa zasadniczą rolę w czynności tarczycy (gruczołu sterującego metabolizmem) – niedobór jodu w żywności wiąże się z postępującą erozją gleby, która wymywa go z ziemi i tym samym nie jest on w stanie dostać się do roślin (warzyw, owoców, ziaren zbóż).


Pomimo ogromnej ilości minerałów, sól himalajska składa się prawie wyłącznie z sodu – podobnie zresztą jak sól kuchenna i inne rodzaje soli – co jednak nie znaczy, że są podobne, bowiem znacznie się różnią i to na korzyść soli himalajskiej. Przewaga soli himalajskiej nad zwykłą solą kuchenną polega na tym, że jest ona pozbawiona jakichkolwiek zanieczyszczeń i nie jest w żaden sposób przetwarzana chemicznie, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje pozytywne właściwości – nie należy zapominać o bogactwie makro- i mikroelementów.


Główny składnik soli, czyli sód jest podstawowym składnikiem płynów ustrojowych, a jego najważniejszą funkcją jest regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej, a przede wszystkim utrzymanie właściwego ciśnienia osmotycznego we krwi i ochrona organizmu przed nadmierną utratą płynów, czyli odwodnieniem. Choć w umiarkowanych ilościach sód jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to jednak w nadmiarze jest szkodliwy, gdyż podnosi ciśnienie tętnicze krwi, a w dłuższym okresie czasu może prowadzić do problemów z sercem i układem krążenia.

Sól sama w sobie nie jest więc szkodliwa – szkodliwe jest jedynie jej regularne spożywanie, przez dłuższy okres czasu i to w nadmiernych ilościach, co niestety jest coraz częstsze. Praktycznie na całym świecie, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych, spożycie soli znacznie przewyższa zalecaną przez dietetyków i lekarzy normę – zalecana przez WHO (Światową Organizację Zdrowia) maksymalna dzienna dawka soli to jedynie 5 g (czyli równowartość płaskiej łyżeczki). Wysokie spożycie soli wiąże się z masowym dodawaniem jej do praktycznie wszystkich produktów żywnościowych, nie tylko do niezdrowej, wysoko przetworzonej żywności typu fast-food, ale także pieczywa, wyrobów mięsnych i wielu, wielu innych produktów – sól jest zatem wszędzie. Jako, że niekiedy nawet w niewielkiej porcji gotowego produktu może znajdować się całe dzienne zapotrzebowanie na sól, to wyjątkowo łatwo przekroczyć dzienny limit nawet kilkukrotnie, a to z kolei prosta droga do grobu.


Choć trudno uniknąć soli w gotowych produktach sklepowych, to można ją jednak ograniczyć we własnym domu, we własnoręcznie przygotowywanej żywności. A zatem, w miarę możliwości należy wystrzegać się soli, przede wszystkim kuchennej, która z naturalną solą nie ma nic wspólnego, gdyż pozbawiona jest wszystkich naturalnych właściwości i służy jedynie za polepszacz smaku – dobrym pomysłem jest zastąpienie jej wykazującą korzystne właściwości zdrowotne solą himalajską – należy jednak pamiętać, że nadmiarze jest tak samo szkodliwa, jak sól kuchenna.


Gdzie można kupić sól himalajską?

Sól himalajską można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, oraz w sklepach internetowych. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na barwę kryształków soli – powinny być koloru różowego lub czerwonego (kolory te oznaczają dużą zawartość substancji mineralnych). Zazwyczaj jest sprzedawana w postaci drobno- lub gruboziarnistej – ze względów praktycznych, zaleca się kupno soli w wersji drobnoziarnistej, gdyż ze względu na małe rozmiary kryształków, łatwiej je wkomponować do większości posiłków. Natomiast w przypadku kupowania soli w celach innych, niż spożywczych (np. pielęgnacyjnych), lepszym wyborem będzie wersja gruboziarnista.


Kąpiel solankowa – na czym polega i jak ją przygotować?

Ogromna zawartość i różnorodność substancji mineralnych w soli himalajskiej sprawia, że znajduje ona zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce, a konkretnie w detoksykacji. Kuracja detoksykująca, czyli kąpiel solankowa, ma właściwości upiększające, oraz łagodzące dolegliwości skórne – jej pozytywne działanie na skórę polega na tym, że minerały występujące w soli, podczas kąpieli przedostają się do skóry w postaci jonów, dając efekt detoksykacji i oczyszczenia, pozostawiając wrażenie odmłodzonej i odświeżonej skóry na wiele godzin. Aby przygotować taką kąpiel, do wanny z ciepłą wodą, o temperaturze nie większej niż 37 stopni, należy dodać 1-2 kg soli (w zależności od pojemności wanny) – kąpiel powinna trwać około 20-30 minut.


Ciekawostki. Inne sposoby wykorzystania soli himalajskiej to: picie solanki, płukanki solankowe (mają zastosowanie przy bólach gardła), oraz okłady z soli (mają zastosowanie przy grzybicy, łuszczycy i trądziku). W przypadku płukanki, gardło należy płukać 3 razy dziennie, roztworem wody i soli himalajskiej, który otrzymuje się z 1 szklanki wody, wymieszanej z 1 łyżką stołową soli.


W sprzedaży są dostępne także wykonane z soli himalajskiej lampy solne, które jonizują powietrze.

© Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
Wszelkie prawa zastrzeżone

Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
O nas – Współpraca
Kontakt