super żywność

Super żywność (ang. superfood) to elitarna grupa kilkudziesięciu najzdrowszych pokarmów roślinnych z całego świata, które dzięki unikalnemu składowi są rewelacyjnym źródłem wszystkich najważniejszych dla organizmu składników odżywczych i pokarmowych, w tym przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, oraz błonnika pokarmowego, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także niezbędnych aminokwasów – ponadto, te dobroczynne dla organizmu składniki występują w super żywności w nienaturalnie wysokim stężeniu i są wyjątkowo dobrze przyswajalne. Dzięki niezwykłemu bogactwu cennych składników, super żywność ma niezwykłą mocą uzdrawiającą i odmładzającą – ma bardziej pozytywny wpływ na organizm człowieka, niż jakiekolwiek popularne suplementy, czy nawet leki. Pomimo, iż w sprzedaży dostępna jest cała gama przeróżnych preparatów i suplementów, ze wszystkimi niezbędnymi substancjami odżywczymi, witaminami i minerałami, oraz wieloma innymi substancjami, to stanowią one jedynie uzupełnienie normalnej żywności – nie zastąpią naturalnej porcji witamin i minerałów dostarczanej w naturalnej, zdrowej żywności, a szczególnie w super żywności.


Większość warzyw i owoców z listy super żywności ma silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chronią organizm przed chorobami układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, chorobami nowotworowymi, oraz cukrzycą, a także opóźniają proces starzenia się organizmu, szczególnie skóry. Wiele z nich jest także bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż wspomagają pracę układu krwionośnego i nerwowego. Produkty z listy super żywności, stosowane profilaktycznie przeciwdziałają również wielu innym chorobom, oraz pomagają w odwróceniu skutków wielu różnych schorzeń. Naukowcy prognozują, że super żywność stanie się pożywieniem przyszłości – można powiedzieć, że to dietetyczni superbohaterowie XXI wieku.


XXI wiek to czasy wysokokalorycznego, wysokoprzetworzonego, oraz przede wszystkim bezwartościowego i niezdrowego jedzenia, które zawiera znikomą ilość niezbędnych dla organizmu składników odżywczych, a przy tym jest napakowana sztucznymi i szkodliwymi dodatkami – w odróżnieniu od super żywności, która jest bogata we wszystkie niezbędne dla organizmu składniki, a przy tym jest niskokaloryczna, pełnowartościowa i wyjątkowo zdrowa, a także w 100 proc. naturalna. Super żywność, jedzona regularnie, nawet w niewielkich ilościach, zapewnia wszystko, czego potrzebuje organizm, aby sprawnie i bezawaryjnie funkcjonować, chronić przed różnymi chorobami i kompleksowo się zregenerować.


W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i innych krajach zachodnich, super żywność ma już miliony zwolenników – natomiast w Polsce nadal nie jest zbyt popularna, jednak dopiero zaczyna swoją karierę. Można ją znaleźć przede wszystkim w sklepach z organiczną i zdrową żywnością, oraz w sklepach internetowych, choć zaczyna się też pojawiać na półkach w popularnych sieciach handlowych.


Jak już wspomniano, pełna lista super żywności obejmuje aż kilkadziesiąt pozycji, dlatego omówimy w tym artykule tylko 7 najznakomitszych super produktów – zdaniem słynnego eksperta ds. super żywności i dietetyka gwiazd Hollywood, Davida Wolfe’a. Na liście znajdują się takie super produkty jak: aloes, awokado, jagody acai, maca, nasiona kakaowca, quinoa, czyli komosa ryżowa, oraz spirulina (kolejność alfabetyczna).


Zalecamy także zapoznanie się z polską listą super żywności, przedstawioną w artykule pt. „Super żywność z Polski – czyli najzdrowsze polskie produkty”.

Aloes

Aloes (ang. aloe vera) to roślina, która w zasadzie nie ma konkurencji pod względem wszechstronności zastosowań i skuteczności działania – jest silnym środkiem bakteriobójczym, przeciwzapalnym i przeciwbólowym – szczególnie ceniona jest jako doskonały lek i kosmetyk. Choć aloes i jego lecznicze właściwości znane są od wieków, to największą popularność zyskał stosunkowo niedawno, gdy po licznych badaniach odkryto w nim prawdziwą bombę cennych dla organizmu substancji – znajduje się w nim ponad 75 różnych związków leczniczych. Ta niepozorna roślina, która często ozdabia parapety w polskich domach, zawiera wyjątkowo bogatą kompozycję zdrowotnych związków i substancji, które wzajemnie się uzupełniają i wzmacniają swoje działanie – są w niej m.in. wszystkie rozpuszczalne w wodzie witaminy, liczne minerały, prawie wszystkie aminokwasy (18 z 22), w tym te niezbędne (7 z 8), oraz przede wszystkim związki o właściwościach biostymulujących, pobudzających układ immunologiczny. Aloes to bogactwo witamin: A, z grupy B, C, E, PP (niacyny) i kwasu foliowego, oraz minerałów: chromu, cynku, fosforu, manganu, magnezu, miedzi, potasu, sodu, wapnia i żelaza.


Największą zaletą aloesu są związki o silnych właściwościach stymulujących układ immunologiczny, niszczących bakterie i wirusy, oraz bogactwo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, dodatkowo wzmacniających układ odpornościowy. Aloes usprawnia także trawienie, ochrania żołądek i pomaga w zaparciach – ma bowiem właściwości przeczyszczające, oraz redukuje niepożądane drobnoustroje w przewodzie pokarmowym i rewitalizuje prawidłową florę bakteryjną, a także usprawnia funkcjonowanie jelit i przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Ponadto, hamuje wydzielanie kwasu solnego i pepsyny, niszczy drobnoustroje wywołujące stany zapalne i normalizuje pH żołądka. Aloes ma również wyjątkowo pozytywny wpływ na skórę – łagodzi podrażnienia skóry, nawilża ją, oczyszcza, regeneruje i ujędrnia, oraz przyśpiesza gojenie się ran – ma ponadto działanie antyseptyczne, oraz łagodzi ból, obrzęk i swędzenie. Ponadto, aloes chroni dziąsła, reguluje poziom cukru we krwi, oraz wzmacnia włosy.


Awokado

Awokado, ze względu na wysoką zawartość cennych składników odżywczych, jest uważane za jeden z najzdrowszych owoców na świecie – ten superowoc jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, a przede wszystkim błonnika pokarmowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz prawie wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Awokado jest szczególnie bogate w błonnik pokarmowy (7 g błonnika w 100 g owocu) i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także w witaminy: A, z grupy B, C, E, K, PP (niacynę), kwas foliowy i pantotenowy, oraz minerały: cynk, fluor, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas i żelazo. Awokado jest najbardziej kalorycznym owocem na świecie, bowiem w 100 g tego owocu znajduje się aż 160 kcal – nie są to jednak puste kalorie, a wręcz przeciwnie, są pełne wartości odżywczych.


Kaloryczność awokado wiąże się z wyjątkowo wysoką (jak na owoc) zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie NNKT), w tym kwasów omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż wspomagają pracę układu krwionośnego i nerwowego, oraz mają właściwości antynowotworowe, a także przeciwdziałają wielu groźnym chorobom – są to jedne z najzdrowszych substancji występujących w żywności. Dzięki dużej zawartości zdrowych tłuszczy, oraz różnorodności witamin i minerałów, awokado jest najbardziej skutecznym na świecie naturalnym środkiem wzmacniającym serce i układ krążenia, gdyż wyjątkowo skutecznie reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi – wspomaga ponadto pracę układu nerwowego, ma właściwości antynowotworowe, oraz reguluje poziom insuliny we krwi, chroniąc przez cukrzycą.

na następnych stronach m.in. "jagody acai", "maca", "nasiona kakaowca", "quinoa, czyli komosa ryżowa", "spirulina".

  • «

  • 1

  • 2
  • 3
  • »
  • © Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
    Wszelkie prawa zastrzeżone

    Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
    O nas – Współpraca
    Kontakt