super żywność z polski

Super żywność (ang. superfood) to elitarna grupa kilkudziesięciu najzdrowszych pokarmów roślinnych z całego świata, które dzięki unikalnemu składowi są rewelacyjnym źródłem wszystkich najważniejszych dla organizmu składników odżywczych i pokarmowych, w tym przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, oraz błonnika pokarmowego, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także niezbędnych aminokwasów – ponadto, te dobroczynne dla organizmu składniki występują w super żywności w nienaturalnie wysokim stężeniu i są wyjątkowo dobrze przyswajalne. Dzięki niezwykłemu bogactwu cennych składników, super żywność ma niezwykłą mocą uzdrawiającą i odmładzającą – ma bardziej pozytywny wpływ na organizm człowieka, niż jakiekolwiek popularne suplementy, czy nawet leki. Pomimo, iż w sprzedaży dostępna jest cała gama przeróżnych preparatów i suplementów, ze wszystkimi niezbędnymi substancjami odżywczymi, witaminami i minerałami, oraz wieloma innymi substancjami, to stanowią one jedynie uzupełnienie normalnej żywności – nie zastąpią naturalnej porcji witamin i minerałów dostarczanej w naturalnej, zdrowej żywności, a szczególnie w super żywności.


Większość warzyw i owoców z listy super żywności ma silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chronią organizm przed chorobami układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, chorobami nowotworowymi, oraz cukrzycą, a także opóźniają proces starzenia się organizmu, szczególnie skóry. Wiele z nich jest także bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż wspomagają pracę układu krwionośnego i nerwowego. Produkty z listy super żywności, stosowane profilaktycznie przeciwdziałają również wielu innym chorobom, oraz pomagają w odwróceniu skutków wielu różnych schorzeń. Naukowcy prognozują, że super żywność stanie się pożywieniem przyszłości – można powiedzieć, że to dietetyczni superbohaterowie XXI wieku.


XXI wiek to czasy wysokokalorycznego, wysokoprzetworzonego, oraz przede wszystkim bezwartościowego i niezdrowego jedzenia, które zawiera znikomą ilość niezbędnych dla organizmu składników odżywczych, a przy tym jest napakowana sztucznymi i szkodliwymi dodatkami – w odróżnieniu od super żywności, która jest bogata we wszystkie niezbędne dla organizmu składniki, a przy tym jest niskokaloryczna, pełnowartościowa i wyjątkowo zdrowa, a także w 100 proc. naturalna. Super żywność, jedzona regularnie, nawet w niewielkich ilościach, zapewnia wszystko, czego potrzebuje organizm, aby sprawnie i bezawaryjnie funkcjonować, chronić przed różnymi chorobami i kompleksowo się zregenerować.


W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i innych krajach zachodnich, super żywność ma już miliony zwolenników – natomiast w Polsce nadal nie jest zbyt popularna, jednak dopiero zaczyna swoją karierę. Niewielka popularność super żywności w Polsce wynika z tego, że zdecydowana większość warzyw i owoców z tej kategorii, to produkty nie występujące naturalnie w Europie – trzeba je więc importować, często z dalekich rejonów świata, co jest kosztowne i słabo opłacalne (szczególnie na rynku o niskim popycie – jak Polska). Choć znalezienie w polskich sklepach większości z super produktów może być sporym problemem, to jednak co najmniej kilkanaście z nich jest uprawianych w Europie (w tym w Polsce), a więc są powszechnie dostępne, oraz w miarę tanie – choć znane są wszystkim, gdyż spożywa się je od wieków, to mało kto wie o ich rzeczywistych wartościach zdrowotnych.


Do najbardziej popularnych na świecie warzyw i owoców, znajdujących się na liście super żywności, zalicza się m.in. aloes, amarantus, awokado, jagody acai i jagody goji, macę, nasiona kakaowca, quinoę, czyli komosę ryżową, spirulinę, oraz trawę pszeniczną – pełna lista obejmuje kilkadziesiąt pozycji. Natomiast do tych powszechnie występujących w Polsce, zalicza się m.in. brokuły, czosnek, jajka, jarmuż, kaszę jaglaną, kiszoną kapustę, miód, olej lniany, orzechy włoskie, oraz ryby morskie (kolejność alfabetyczna).


Zalecamy także zapoznanie się ze światową listą super żywności, przedstawioną w artykule pt. „Super żywność – najzdrowsze rośliny świata, czyli dietetyczni superbohaterowie”.

Brokuły

Brokuły, zwane też kapustą szparagową i zielonym kalafiorem, należą do najbardziej wartościowych warzyw na naszych stołach, a w porównaniu do swojego krewniaka, czyli kalafiora, są o wiele delikatniejsze i zdecydowanie smaczniejsze – te niezwykle niskokaloryczne i zarazem wyjątkowo sycące warzywa, są bogate w białko i błonnik pokarmowy, oraz przeciwutleniacze, wiele witamin i wszystkie niezbędne dla organizmu minerały. Brokuły są niezwykle bogate w witaminę C (w 100 g tego warzywa jest aż 149 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę) i witaminę K (127 proc. dziennego zapotrzebowania), a także w spore ilości witaminy A i kwasu foliowego, a w mniejszych ilościach również w witaminy: z grupy B, E, PP (niacynę) i kwas pantotenowy, oraz minerały: cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. 100 g brokuł dostarcza jedynie około 35 kcal.


Brokuły, dzięki dużej zawartości beta-karotenu i witaminy C, oraz kilku innych mniej znanych przeciwutleniaczy (szczególnie sulforafanu), chronią organizm przed wieloma groźnymi dla zdrowia i życia chorobami, przede wszystkim przed nowotworami i chorobami układu sercowo-naczyniowego, oraz spowalniają starzenie się organizmu. Dzięki niezwykłemu bogactwu witaminy C, brokuły świetnie wzmacniają odporność organizmu, a dzięki ogromnej ilości witaminy K, pozytywnie wpływają na krzepliwość krwi i wchłanianie wapnia. Brokuły są także wyjątkowo bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego – pobudza także procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii. Ponadto, brokuły świetnie wzmacniają stawy, oraz wspomagają rozwój mięśni, chroniąc je jednocześnie przed bolesnymi skutkami przetrenowania – obniżają bowiem w organizmie poziomu kortyzolu – są więc szczególnie polecane sportowcom i kulturystom.


Czosnek

Czosnek, wykorzystywany od wieków jako naturalny antybiotyk, ma znakomite właściwości wzmacniające odporność organizmu i wyjątkowo skuteczne działanie bakteriobójcze – potwierdzono, że ma największą skuteczność działania spośród wszystkich roślin leczniczych na świecie, a najnowsze badania sugerują, że jego skuteczność w niszczeniu bakterii zdecydowanie przewyższa popularne antybiotyki. Wszystko to dzięki ponad stu chemicznie czynnym związkom, ochraniających i wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można powiedzieć, że czosnek jest łatwo dostępnym, tanim, a przede wszystkim wyjątkowo skutecznym lekarstwem na wiele chorób i dolegliwości. Czosnek pomaga m.in. w leczeniu schorzeń dróg oddechowych, czyli bólu gardła, grypy i przeziębienia, oraz zapalenia płuc i oskrzeli. Czosnek ma także bardzo pozytywny wpływ na układ pokarmowy, poprawiając trawienie, wchłanianie i przyswajanie pokarmów, usprawniając pracę jelit, oraz poprawiając funkcjonowanie trzustki i wątroby.


Czosnek jest dobrym źródłem kilku witamin i minerałów, ale w związku z tym, że jest wykorzystywany wyłącznie jako dodatek do potraw i to w niewielkich ilościach, to obecne w nim witaminy i minerały nie mają większego wpływu na organizm – nie ma to jednak znaczenia, gdyż to nie one odpowiadają za jego zdrowotne właściwości, a przeciwutleniacze i inne związki. Czosnek jest drugim najbogatszym w przeciwutleniacze warzywem na świecie (obok jarmużu i szpinaku), które jak już wspomniano (przy omawianiu brokułów), chronią organizm przed wieloma groźnymi dla zdrowia i życia chorobami.

na następnych stronach m.in. "jajka", "jarmuż", "kasza jaglana", "kiszona kapusta", "miód", "olej lniany", "orzechy włoskie", "ryby morskie".

  • «

  • 1

  • 2
  • 3
  • »
  • © Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
    Wszelkie prawa zastrzeżone

    Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
    O nas – Współpraca
    Kontakt