tran

Tran, będący jednym z najskuteczniejszych środków odpornościowych, to koncentrat oleju otrzymywany ze świeżej wątroby ryb z gatunku dorszowatych. Jest on bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz witamin A i D – substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu i osłabionej odporności, a także dla osób w podeszłym wieku, oraz prowadzących stresujący tryb życia. Regularne przyjmowanie tranu wpływa pozytywnie przede wszystkim na system odpornościowy i układ krwionośny – ma także działanie przeciwnowotworowe i usprawnia pracę mózgu, ponadto ma pozytywny wpływ na stan kości i stawów, oraz oczu i skóry, poprawia również samopoczucie. Ze względu na to, iż obecne w tranie substancje są konieczne do prawidłowego wzrostu, polecany jest on szczególnie dzieciom, choć ze względu na szereg innych zdrowotnych właściwości, jest wskazany również dla dorosłych.


Warto zwrócić uwagę, że nazwa tran jest zarezerwowana tylko dla olejów pozyskiwanych z wątroby ryb z gatunku dorszowatych, jednak w sprzedaży są dostępne także oleje z innych gatunków, jak chociażby tran z wątroby wieloryba, rekina lub halibuta. Choć wszystkie rodzaje tranu mają taki sam skład, to jednak mają inną proporcję składników – przykładowo, choć tran z wątroby rekina zawiera mniej kwasów tłuszczowych omega-3, niż tran z wątroby dorsza, to jednak posiada od niego więcej witamin A i D.


Co ciekawe, w latach 60-tych i 70-tych ubiegłego stulecia, w ramach profilaktyki zdrowotnej, tran był podawany w przedszkolach wszystkim dzieciom. Powodem tego było jego wyjątkowe bogactwo w witaminę A, która pobudza organizm do wzrostu, oraz witaminę D, która zapobiega krzywicy, oraz wzmacnia kości i zęby. Jako, że dzieci nie chciały go pić (był niesmaczny i brzydko pachniał), stracił na popularności i w kolejnych latach przestano go podawać.


Składniki i zdrowotne właściwości tranu

Do substancji czynnych tranu należą przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (w skrócie NNKT) z grupy omega-3 i omega-6, oraz witaminy A i D, a w mniejszych ilościach także witamina E, oraz minerały brom i jod.


Tran jest znany przede wszystkim ze swoich cudownych właściwości wzmacniających układ odpornościowy, które wynikają z niezwykłego bogactwa nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te zdrowe tłuszcze dostarczają bowiem organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego. Układ odpornościowy wzmacnia również rozpuszczona w tym tłuszczu witamina A, która uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, utrudniając przenikanie przez nią chorobotwórczych drobnoustrojów – jest to szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, kiedy występuje najwięcej zachorowań.

Obecne w tranie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają także pracę układu krwionośnego – poprzez regulację poziomu cholesterolu (obniżenie tego złego, a podwyższenie tego dobrego) i poziomu trójglicerydów we krwi, pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia, szczególnie miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca – obniżają także ciśnienie tętnicze krwi i zapobiegają zaburzeniom rytmu serca. Ponadto, dzięki obecnej w tranie witaminie E, wzmacnia on także ściany naczyń krwionośnych i chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozkładem.


Natomiast poprzez poprawienie ukrwienia mózgu, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, oraz hamują powstawanie zakrzepów w naczyniach mózgowych, chroniąc przed udarem mózgu.


Rola nienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w tranie nie ogranicza się tylko do wzmocnienia układu odpornościowego i usprawnienia pracy układu krwionośnego, ale również do wspomagania prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, czyli mózgu, bowiem kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają jego ukrwienie – poprzez poprawienie ukrwienia mózgu, kwasy te hamują powstawanie zakrzepów w naczyniach mózgowych, chroniąc przez udarem mózgu. Tran jest szczególnie polecany dzieciom, bowiem poprawia pamięć, koncentrację i zdolności umysłowe, oraz osobom starszym, bowiem zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób demencyjnych, szczególnie choroby Alzheimera.


Udowodniono ponadto, że kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ryzyko nowotworów, szczególnie jelit, jajników i piersi. Ponadto, tran może zmniejszyć liczbę i wielkość guzów, oraz ich skłonność do przerzutów – powinien być zatem stosowany w profilaktyce przeciwnowotworowej.


Zdrowotne właściwości tranu nie ograniczają się tylko to nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także do rozpuszczonych w nim witamin. Witamina D, oprócz tego, że sama w sobie wzmacnia kości, to także poprawia przyswajanie fosforu i wapnia, minerałów, które również mają pozytywny wpływ na strukturę kości – dlatego też, tran jest zalecany nie tylko dzieciom i młodzieży, ale również osobom w podeszłym wieku, w celu zapobiegnięcia osteoporozie. Z kolei dzięki witaminie A, tran może zapobiec chorobom wzroku, takim jak kurza ślepota i zwyrodnienie plamki żółtej, która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku u dorosłych i starszych – witamina ta ma ponadto pozytywny wpływ na wygląd skóry.

na następnych stronach m.in. "dawkowanie tranu", "przedawkowanie tranu i przeciwskazania do stosowania", "rodzaje tranu – jak wybrać najlepszy?".

  • «

  • 1

  • 2
  • »
  • © Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
    Wszelkie prawa zastrzeżone

    Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
    O nas – Współpraca
    Kontakt