Dawkowanie tranu

Zalecana dzienna dawka tranu dla dzieci i osób dorosłych wynosi:
– w przypadku tranu w formie płynnej: 5 ml (1 mała łyżeczka),
– w przypadku tranu w formie stałej: 2 razy dziennie po 2-3 kapsułki.


Tran różnych producentów może mieć jednak różną masę i różne proporcje składników, dlatego najlepiej suplementować go zgodnie z informacjami zamieszczonymi na opakowaniu – nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki. Należy dodać, że dla uzyskania pożądanych efektów, konieczne jest regularne przyjmowanie tranu.


Przedawkowanie tranu i przeciwskazania do stosowania

Mitem jest, że nie ma przeciwwskazań do stosowania tranu. Choć substancje w nim zawarte mają wyjątkowo pozytywny wpływ na organizm człowieka, to jednak długotrwałe stosowanie zbyt wysokich dawek tranu może doprowadzić do przedawkowania witaminy A lub D, które kumulując się w organizmie mogą doprowadzić do hiperwitaminozy i związanych z tym efektów ubocznych, np. powiększenia wątroby i śledziony, oraz wzrostu masy ciała, a także bólów głowy i zaburzeń neurologicznych. W związku z tym, nie należy stosować tranu ponad zalecaną dzienną normę, oraz łączyć go z innymi preparatami bogatymi w witaminy A lub D.


W okresie letnim zaleca się zmniejszyć dawkowanie tranu lub nawet całkowicie przerwać jego suplementację na ten okres. Wynika to z tego, że pod wpływem letniego słońca, organizm wytwarza w skórze znaczne ilości witaminy D i równoczesne przyjmowanie jej z tranem może doprowadzić do jej przedawkowania, czyli wcześniej wspomnianej hiperwitaminozy.


Istotna jest także informacja, że tranu nie należy stosować podczas antybiotykoterapii, gdyż w połączeniu z antybiotykami, oprócz tego, że wspomaga osłabiony organizm, to wspomaga również bakterie i wirusy, które wywołują chorobę – tran należy zatem suplementować dopiero po zakończeniu kuracji antybiotykowej. Ponadto, tranu nie powinny przyjmować osoby cierpiące na hiperkalcemię i kamicę nerkową, oraz stosujące silne leki przeciwzakrzepowe.

Rodzaje tranu – jak wybrać najlepszy?

Tran jest dostępny zarówno w formie płynnej, jak i stałej. Jako, że tran w formie płynnej posiada specyficzny smak i zapach, który nie należy do najprzyjemniejszych, to często był unikany przez konsumentów, jednak obecnie do tranu dodaje się przeróżne aromaty, maskujące zarówno naturalny smak, jak i zapach – należy zaznaczyć, że tran w formie płynnej należy trzymać w lodówce i zużyć w ciągu 5-6 tygodni od otwarcia. Natomiast tran w formie stałej dostępny jest w bezsmakowych kapsułkach żelowych, co zdecydowanie ułatwia jego suplementację – ponadto, w odróżnieniu od tranu w formie płynnej, tran w kapsułkach się nie ulatnia, a więc można go przechowywać znacznie dłużej.


Jakość tranu zależy od stężenia nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasów EPA i DHA) w gotowym produkcie, zatem przy wyborze odpowiedniego produktu, warto zwrócić uwagę na zawartość tych kwasów (informacje o składzie powinny być podane na opakowaniu).

  • «
  • 1
  • 2

  • »

  • © Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
    Wszelkie prawa zastrzeżone

    Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
    O nas – Współpraca
    Kontakt