• fast-foody

    Fast-foody – czyli śmieci na talerzu

    Fast-foody mają znikomą wartość odżywczą, a jednocześnie są wyjątkowo kaloryczne i bogate w ogromne ilości szkodliwych dla organizmu składników, w dawkach wielokrotnie przekraczających bezpieczny dzienny limit – składniki te, czyli rafinowany cukier, sól, oraz tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, w nadmiarze przyczyniają się do nadwagi i otyłości, oraz wielu groźnych chorób.

  • fast-foody

    Najbardziej kaloryczne potrawy – czyli najwięksi wrogowie szczupłej sylwetki

    W dzisiejszych czasach jemy bardzo niezdrowo i stanowczo za dużo – w naszej diecie dominują kaloryczne, niezdrowe i wysoko przetworzone produkty, bogate w szkodliwe składniki (jak tłuszcze nasycone), a jednocześnie ubogie w te wartościowe (jak węglowodany złożone) – takie produkty, spożywane codziennie i w nadmiarze, prowadzą do nadwagi i chorób cywilizacyjnych.

  • niezdrowe przekąski

    Najbardziej niezdrowe i kaloryczne przekąski – czyli podstępne bomby kaloryczne

    Słone i słodkie przekąski to główne menu między posiłkami dla sporej grupy osób, także tych odchudzających się, pomimo, iż zdecydowana większość z nich jest bezwartościowa i wysokokaloryczna – zawierają one ogromne ilości szkodliwych substancji, których regularnie spożywanie w nadmiernych ilościach jest główną przyczyną nadwagi i chorób dietozależnych.

  • owoce

    Najzdrowsze rośliny świata – czyli co należy jeść, część I (owoce)

    Owoce są naturalnym źródłem wielu wartościowych składników odżywczych i pokarmowych, szczególnie błonnika, oraz przeciwutleniaczy, witamin i minerałów – są także wyjątkowo pożywne i niskokaloryczne, a więc powinny zajmować pierwsze miejsce (razem z warzywami) w codziennej diecie każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i szczupłą sylwetkę.

  • warzywa

    Najzdrowsze rośliny świata – czyli co należy jeść, część II (warzywa)

    Warzywa są rewelacyjnym źródłem wszystkich najważniejszych składników odżywczych i pokarmowych, czyli błonnika, białka, dobrych węglowodanów i zdrowych tłuszczy, oraz witamin i minerałów. Warzywa spożywane regularnie i w odpowiednich ilościach zapewniają wszystko, czego potrzebuje organizm, aby sprawnie i bezawaryjnie funkcjonować przez całe życie.

  • zdrowe przekąski

    Niskokaloryczne i zdrowe przekąski – czyli co jeść między posiłkami

    W sytuacji, gdy dopada nas głód, zamiast popularnych słodyczy i słonych przekąsek, należy sięgnąć po bardziej wartościowe produkty – są nie tylko smaczniejsze, zdrowsze i mniej kaloryczne, ale także bogatsze w wartościowe składniki odżywcze, dzięki czemu dobrze zaspokajają lekki głód, nie podnosząc przy tym gwałtownie poziomu cukru we krwi.

  • produkty light

    Produkty light – nie takie zdrowe, na jakie są reklamowane

    Logicznie rzecz biorąc, produkty light powinny posiadać zmniejszoną wartość energetyczną w porównaniu do swoich normalnych odpowiedników – jednak w rzeczywistości często bywa inaczej. Paradoksalnie, dostępnych jest wiele produktów light, które wcale nie są mniej kaloryczne od swoich normalnych odpowiedników – zdarza się nawet, że są bardziej kaloryczne!

  • super żywność

    Super żywność – najzdrowsze rośliny świata, czyli dietetyczni superbohaterowie

    Super żywność to elitarna grupa kilkudziesięciu najzdrowszych pokarmów roślinnych z całego świata, które dzięki unikalnemu składowi są rewelacyjnym źródłem wszystkich najważniejszych dla organizmu składników odżywczych i pokarmowych. Dzięki niezwykłemu bogactwu cennych składników, super żywność ma niezwykłą mocą uzdrawiającą i odmładzającą.

  • super żywność z polski

    Super żywność z Polski – czyli najzdrowsze polskie produkty

    Super żywność z Polski jest bogata we wszystkie niezbędne dla organizmu składniki, a przy tym jest niskokaloryczna, pełnowartościowa i wyjątkowo zdrowa, a także w 100 proc. naturalna – jedzona regularnie zapewnia wszystko, czego potrzebuje organizm, aby sprawnie i bezawaryjnie funkcjonować, chronić przed różnymi chorobami i kompleksowo się zregenerować.

  • suszone owoce

    Zdrowe słodycze – czy takie istnieją?

    Jak powszechnie wiadomo, słodycze są niezdrowe, wysokokaloryczne i bezwartościowe – jednak nie wszystkie. Niektóre słodycze są mniej szkodliwe i mniej kaloryczne od większości, a niektóre są nawet zdrowe – zawierają one sporo wartościowych składników (jak błonnik, białko, witaminy i minerały, czy przeciwutleniacze), oraz mają niską zawartość cukru i wysoką pożywność.

  • żywność ekologiczna

    Żywność ekologiczna – zdrowsza, czy tylko droższa?

    Według producentów żywności ekologicznej i amatorów zdrowego odżywiania, żywność ekologiczna jest bardziej naturalna, znacznie zdrowsza i bezpieczniejsza od normalnej żywności – uważa się, że jest ona bogatsza w wartościowe dla organizmu składniki, oraz, że jest pozbawiona szkodliwych dodatków i pozostałości pestycydów. Ile jest w tym prawdy?

  • żywność wysoko przetworzona

    Żywność wysoko przetworzona – czyli twój wróg numer jeden

    Przemysłowy proces produkcji żywności wysoko przetworzonej i obecność w niej całej gamy szkodliwych dodatków i to w dużym stężeniu, powoduje, że jest ona główną przyczyną zapadalności na choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, nowotwory, choroby serca i układu krążenia, oraz otyłość i wiele innych. Pomimo to, jej spożycie ciągle się zwiększa.

  • © Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
    Wszelkie prawa zastrzeżone

    Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
    O nas – Współpraca
    Kontakt