• miód

    Miód – pyszne i słodkie lekarstwo wprost z ula

    Miód, czyli płynne złoto, dzięki swoim leczniczym i odżywczym właściwościom, cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie i to od tysięcy lat – uważa się, że jest źródłem długowieczności i dobrego zdrowia. Miód to nie tylko słodszy, wartościowszy i przede wszystkim zdrowszy zamiennik powszechnie stosowanego cukru, ale także remedium na wiele chorób i dolegliwości.

  • fast-foody

    Najbardziej kaloryczne potrawy – czyli najwięksi wrogowie szczupłej sylwetki

    W dzisiejszych czasach jemy bardzo niezdrowo i stanowczo za dużo – w naszej diecie dominują kaloryczne, niezdrowe i wysoko przetworzone produkty, bogate w szkodliwe składniki (jak tłuszcze nasycone), a jednocześnie ubogie w te wartościowe (jak węglowodany złożone) – takie produkty, spożywane codziennie i w nadmiarze, prowadzą do nadwagi i chorób cywilizacyjnych.

  • niezdrowe przekąski

    Najbardziej niezdrowe i kaloryczne przekąski – czyli podstępne bomby kaloryczne

    Słone i słodkie przekąski to główne menu między posiłkami dla sporej grupy osób, także tych odchudzających się, pomimo, iż zdecydowana większość z nich jest bezwartościowa i wysokokaloryczna – zawierają one ogromne ilości szkodliwych substancji, których regularnie spożywanie w nadmiernych ilościach jest główną przyczyną nadwagi i chorób dietozależnych.

  • owoce

    Najzdrowsze rośliny świata – czyli co należy jeść, część I (owoce)

    Owoce są naturalnym źródłem wielu wartościowych składników odżywczych i pokarmowych, szczególnie błonnika, oraz przeciwutleniaczy, witamin i minerałów – są także wyjątkowo pożywne i niskokaloryczne, a więc powinny zajmować pierwsze miejsce (razem z warzywami) w codziennej diecie każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i szczupłą sylwetkę.

  • warzywa

    Najzdrowsze rośliny świata – czyli co należy jeść, część II (warzywa)

    Warzywa są rewelacyjnym źródłem wszystkich najważniejszych składników odżywczych i pokarmowych, czyli błonnika, białka, dobrych węglowodanów i zdrowych tłuszczy, oraz witamin i minerałów. Warzywa spożywane regularnie i w odpowiednich ilościach zapewniają wszystko, czego potrzebuje organizm, aby sprawnie i bezawaryjnie funkcjonować przez całe życie.

  • napoje energetyczne

    Napoje energetyczne – bardziej kaloryczny, szkodliwszy i droższy zamiennik kawy

    Dzięki wszechobecnej reklamie, energy drinki znane są każdemu jako cudowne antidotum na zmęczenie, senność i brak koncentracji, choć niemal identyczne właściwości pobudzające ma zwykła, czarna kawa – jednak jako, że kolorowe puszki wyglądają o wiele lepiej, niż filiżanka z kawą, to napoje energetyczne robią prawdziwą furorę. Niestety, w nadmiarze są bardzo szkodliwe.

  • napoje izotoniczne

    Napoje izotoniczne (izotoniki) – idealne napoje dla sportowców

    Dzięki odpowiedniemu składowi, napoje izotoniczne optymalnie uzupełniają wszelkie ubytki wody i elektrolitów w organizmie, spowodowane wysiłkiem fizycznym, a przy tym uzupełniają ubytki energetyczne w mięśniach, dzięki czemu niwelują zmęczenie, oraz pozwalają na bardziej efektywny i dłuższy trening – spełniają więc wszystkie zapotrzebowania większości sportowców.

  • zdrowe przekąski

    Niskokaloryczne i zdrowe przekąski – czyli co jeść między posiłkami

    W sytuacji, gdy dopada nas głód, zamiast popularnych słodyczy i słonych przekąsek, należy sięgnąć po bardziej wartościowe produkty – są nie tylko smaczniejsze, zdrowsze i mniej kaloryczne, ale także bogatsze w wartościowe składniki odżywcze, dzięki czemu dobrze zaspokajają lekki głód, nie podnosząc przy tym gwałtownie poziomu cukru we krwi.

  • oliwa z oliwek

    Oliwa z oliwek – śródziemnomorski eliksir zdrowia

    Oliwa z oliwek jest wyjątkowym olejem, cenionym nie tylko za swój aromat i smak, ale i za właściwości zdrowotne – dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3, ma szczególnie pozytywny wpływ na serce i układ krążenia. Oliwa z oliwek to także tłuszcz młodości – zawarte w niej substancje przeciwutleniające spowalniają proces starzenia się organizmu.

  • orzechy włoskie

    Orzechy włoskie – doskonałe źródło białka, przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczy

    Dzięki bogactwu przeciwutleniaczy, zdrowych tłuszczy i wysokowartościowego białka, orzechy powinny być niezbędnym elementem codziennej diety – ta pożywna przekąska ceniona jest także za mnogość witamin i minerałów. Regularna dawka tak wielu wartościowych składników, ma wyjątkowo pozytywny wpływ na organizm, a przede wszystkim na mózg i serce.

  • pieczywo pełnoziarniste

    Pieczywo pełnoziarniste – obowiązkowy składnik zdrowej diety

    Pełnoziarniste produkty zbożowe są absolutną podstawą nowej piramidy zdrowego żywienia, zatem pełnoziarniste pieczywo powinno stać się obowiązkowym składnikiem każdej diety. Powstaje ono bowiem wyłącznie z mąki z nieoczyszczonych ziaren, jest więc bogate we wszystkie składniki zbóż (szczególnie w błonnik), dzięki czemu jest nie tylko zdrowe, ale i bardzo pożywne i sycące.

  • płatki owsiane

    Płatki owsiane – najzdrowsze śniadanie świata

    Owsianka, nazywana też śniadaniem mistrzów, uważana jest za najzdrowsze śniadanie świata, które kompleksowo pokrywa zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, oraz zapewnia konieczną do życia energię. Płatki owsiane mają właściwości odchudzające i odmładzające, lecznicze i ochronne, oraz są świetnym i łatwo przyswajalnym źródłem energii.

  • produkty light

    Produkty light – nie takie zdrowe, na jakie są reklamowane

    Logicznie rzecz biorąc, produkty light powinny posiadać zmniejszoną wartość energetyczną w porównaniu do swoich normalnych odpowiedników – jednak w rzeczywistości często bywa inaczej. Paradoksalnie, dostępnych jest wiele produktów light, które wcale nie są mniej kaloryczne od swoich normalnych odpowiedników – zdarza się nawet, że są bardziej kaloryczne!

  • quinoa, komosa ryżowa

    Quinoa, czyli komosa ryżowa – super ziarno przyszłości

    Quinoa jest najbogatszym źródłem błonnika, białka i zdrowych tłuszczy, spośród wszystkich zbóż na świecie – to niezwykłe bogactwo wartościowych składników odżywczych, jest kluczem do zachowania zdrowia, urody i sił witalnych. Komosa ryżowa jest nie tylko wyjątkowo zdrowa, ale i lekkostrawna, pożywna i po prostu smaczna.

  • sól himalajska

    Sól himalajska – zdrowa sól z najwyższych gór świata

    Ciekawszą i zdrowszą alternatywą dla powszechnie stosowanej soli kuchennej jest sól himalajska, która wydobywana jest naturalnymi metodami u podnóża Himalajów w Pakistanie. Ogromna zawartość i różnorodność substancji mineralnych w soli himalajskiej sprawia, że znajduje ona zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce, a konkretnie w detoksykacji (kąpiel solankowa).

  • «
  • 1
  • 2

  • 3
  • »
  • © Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
    Wszelkie prawa zastrzeżone

    Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
    O nas – Współpraca
    Kontakt