dodatki do żywności

Dodatki do żywności to specyficzna grupa substancji (naturalnych lub sztucznych), dodawanych z różnych powodów do produktów spożywczych, najczęściej w celu zwiększenia ich trwałości, czyli przedłużenia terminu zdatności do spożycia, a także zwiększenia ich atrakcyjności, czyli polepszenia smaku i zapachu, oraz poprawienia wyglądu, czyli nadania odpowiedniego koloru i konsystencji. Do dodatków do żywności zalicza się przede wszystkim konserwanty (jak benzoesan sodu, kwas benzoesowy i dwutlenek siarki), sztuczne słodziki (jak syrop glukozowo-fruktozowy, aspartam i sacharyna), substancje spulchniające, stabilizujące i zagęszczające, przeciwutleniacze, aromaty, barwniki i wzmacniacze smaku (np. glutaminian sodu), a także utwardzone oleje roślinne (czyli tłuszcze trans).


Dodatki do żywności mogą być pochodzenia naturalnego (czyli pochodzące bezpośrednio z produktów naturalnych), syntetycznego (czyli wytworzone sztucznie, ale identyczne z naturalnymi), oraz sztucznego (czyli wytworzone sztucznie, ale nie występujące naturalnie w żadnych produktach) – niestety, najczęściej są sztucznego pochodzenia. Należy dodać, że substancje pochodzenia naturalnego, wcale nie muszą być zdrowsze od sztucznych, a pochodzenia sztucznego, szkodliwe od naturalnych, ponieważ często zdarza się, że jest zupełnie na odwrót – wszystko zależy od konkretnych właściwości danej substancji i jej koncentracji w produkcie.


Czy dodatki do żywności są bezpieczne?

Aby jakakolwiek substancja mogła zostać dopuszczona do zastosowania w żywności, musi przejść szczegółową ocenę bezpieczeństwa, w celu określenia, czy nie ma żadnych negatywnych właściwości, mogących mieć wpływ na zdrowie konsumentów – co prawda wiele z nich ma jakieś negatywne działanie na ludzki organizm, ale przeważnie dopiero w dużych dawkach lub na bardzo niewielką grupę osób. W związku z tym, dla każdej takiej substancji ustalana jest dopuszczalna dzienna dawka, która powinna być bezpieczna dla wszystkich osób, nawet jeżeli produkty ją zawierające są spożywane codziennie przez całe życie. Tak więc, o ile niewielka dawka tych substancji nie ma zazwyczaj żadnego, negatywnego wpływu na organizm, to znaczne nadużywanie niektórych z nich, może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne – jednak w zdecydowanej większości przypadków, prawdopodobieństwo ich przedawkowania lub niewielkiego przekroczenia dziennej dopuszczonej dawki jest niewielkie, tak jak i grożące z tego powodu konsekwencje. Należy dodać, że wbrew powszechnym opiniom, dodatki do żywności nie powodują alergii, ale tak jak każdy naturalny produkt mogą wywoływać reakcje alergiczne i reakcje nietolerancji pokarmowej.


Specjaliści twierdzą, że wszystkie dopuszczone do użytku dodatki do żywności są zupełnie bezpieczne w zatwierdzonych ilościach, jednak należy zwrócić uwagę, że ze względu na szkodliwe działanie, już wielokrotnie wycofywano wiele substancji z listy dopuszczonych wcześniej dodatków – zatem nawet jeżeli obecnie specjaliści twierdzą, że dodatki do żywności są nieszkodliwe, to nie znaczy, że tak jest w rzeczywistości, gdyż mogą się mylić (lub kłamać) tak jak we wcześniejszych przypadkach. Ponadto, nawet jeżeli w małych dawkach te substancje są bezpieczne, to należy zwrócić uwagę, że dodatki te są dodawane masowo do praktycznie wszystkiego, szczególnie do żywności przetworzonej, w związku z czym, współcześnie wiele osób znacznie przekracza bezpieczne dawki tych substancji, narażając się tym samym na ich negatywne właściwości.


Wiarygodność tych „specjalistów” podważa w największym stopniu dopuszczenie do zastosowania w żywności utwardzonych olei roślinnych, czyli tłuszczy trans, uważanych przez dietetyków i lekarzy za śmiertelne zagrożenie dla zdrowia – są to jedne z najgroźniejszych substancji występujących w żywności, wywołujących szereg poważnych schorzeń, takich jak choroby serca i układu krążenia, nowotwory, cukrzycę, oraz nadwagę i otyłość.


Podsumowując, w zdecydowanej większości przypadków, dodatki E są uważane za w miarę bezpieczne, choć mogą wywoływać negatywnie konsekwencje zdrowotne, jednak zazwyczaj wyłącznie w indywidualnych przypadkach, lub przy częstym i nadmiernym spożywaniu (co niestety zdarza się coraz częściej). Najwięcej dodatków do żywności znajduje się oczywiście w produktach wysoko przetworzonych, szczególnie w słodyczach (najwięcej w batonach i różnego rodzaju cukierkach), słonych przekąskach (najwięcej w chipsach), mrożonych daniach i produktach instant (najwięcej w zupkach chińskich), oraz w gazowanych napojach (takich jak cola) – przede wszystkim radzimy unikać produktów bogatych w aspartam, syrop glukozowo-fruktozowy, benzoesan sodu, glutaminian sodu i azotan sodu, a także w tłuszcze trans.

Czy dodatki do żywności są potrzebne?

O ile zdecydowana większość dodatków do żywności stosowana jest w celu zwiększenia sprzedaży i zminimalizowania kosztów produkcji, to jednak część z nich jest potrzebna, a część nawet niezbędna – mowa tu o konserwantach, które choć nie są w pełni bezpieczne, to wyeliminowanie ich z niektórych produktów spożywczych mogłoby mieć poważne konsekwencje zdrowotne dla spożywających je osób. Dodawanie konserwantów do niektórych produktów żywnościowych zapobiega ich psuciu się i zatruciom pokarmowym powodowanym przez bakterie i drobnoustroje obecne w żywności, a także rozwojowi pleśni produkujących rakotwórcze mikotoksyny i powstawaniu szkodliwych produktów jełczenia tłuszczów – zatem zastosowanie konserwantów w żywności powoduje, że jest ona bezpieczniejsza.


Lista dodatków do żywności E

Współcześnie, dopuszczonych do zastosowania w żywności jest kilkaset różnych dodatków, zarówno sztucznych i syntetycznych, jak i naturalnych. Dodatki do żywności E występują prawie we wszystkich produktach żywnościowych, a w przyszłości będzie ich jeszcze więcej i będę występować w jeszcze większej grupie produktów, zatem spożywanie produktów do których są dodawane jest nieuniknione – warto zatem wiedzieć, które z nich są w miarę bezpieczne, a których w miarę możliwości powinno się unikać.


Warto zwrócić uwagę, że skomplikowane nazwy dodatków do żywności wcale nie oznaczają, że jest w nich sama chemia, bowiem część z nich jest w pełni naturalna i nieszkodliwa, a nawet zdrowa – w dodatkach do żywności E można znaleźć np. witaminy i substancje o właściwościach przeciwutleniających.


Wszystkie dodatki do żywności oznaczone są symbolem E i trzema cyframi – dzielą się one pięć głównych grup:


• E 100 – E 199 – barwniki,

• E 200 – E 299 – konserwanty,

• E 300 – E 399 – przeciwutleniacze,

• E 400 – E 499 – emulgatory, substancje stabilizujące i zagęszczające,

• E 500 – E 599 – dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu,

• E 600 – E 699 – wzmacniacze smaku,

• E 700 – E 799 – antybiotyki,

• E 900 – E 1299 – dodatki do żywności o różnym zastosowaniu,

• E 1300 – E 1400 – modyfikowane skrobie.

na następnych stronach m.in. "barwniki", "konserwanty", "przeciwutleniacze", "emulgatory, substancje stabilizujące i zagęszczające", "wzmacniacze smaku", "substancje słodzące".

  • «

  • 1

  • 2
  • »
  • © Copyright by zdrowe-odżywianie-online.pl 2014-2015
    Wszelkie prawa zastrzeżone

    Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione - Regulamin
    O nas – Współpraca
    Kontakt